Pri miškah se včasih vprašamo, zakaj je sploh potrebna igričarska miška, če lahko igramo z navadno? V nadaljevanju bomo podrobno predstavili razlike.

Najboljša miška za igranje iger?

Vsak igralec ima svoj način držanja miške in tudi velikosti rok se razlikujejo, kar v praksi pomeni, da ne moramo reči, da je določena miška najboljša.

Načini držanja miške

Načini držanja miške delimo na tri glavne skupine in zelo pomembno je, da vemo v katero skupino spadamo, saj je način držanja ključni podatek pri kupovanju nove miške.

Največja napaka igričarjev je, da kupijo miško glede na priporočilo prijatelja ali profesionalnega e-športnika, najprej je potrebno preveriti, če miška ustreza našemu načinu držanja in šele nato preverimo tehnične specifikacije in zahteve.

1. Palm grip je način prijema za katerega je značilno, da ima igralec celotno dlan na miški in ima iztegnjene prste na gumbih. Miško se večino premika s celotno roko.

Za palm grip priporočamo miško ZOWIE EC2-A (klik).

2. Claw grip je način prijema za katerega je značilno, da ima igralec skrčene prste in da miško drži z zadnjim delom dlani. Premikanje miške se izvaja v kombinaciji premikanja zapestja in celotne roke.

Za claw grip priporočamo miško Logitech G502 Proteus Spectrum (klik).

 

3. Finger tip je način prijema miške, za katerega je značilno, da se miško drži zgolj s prsti in da se dlan ne dotika miške.

Za fingertip priporočamo miško Razer Abyssus V2 (klik).

 

Kaj je DPI?

DPI je standard, ki se uporablja za merjenje občutljivosti miške, izražen kot število DPI-jev (pik na palec), ki jih naprava lahko zazna. Če spremenite DPI, lahko nemudoma prilagodite hitrost kazalca za opravila, ki zahtevajo veliko natančnosti, kot je ciljanje v igrah ali urejanje fotografij. Večje kot je število DPI-jev, večja je občutljivost miške in hitrejši je kazalec.

V praksi se uporablja DPI med 400 in 2000, odvisno od igre in tipa igralca. Ob nakupu miške ne smemo gledati, katera miška ima več DPI-ja, saj gre bolj za marketinško številko, kot uporabno zadevo. Miška pri visokih DPI-jih je izjemno nenatančna in jo zelo težko kontroliramo.

Optični ali laserski senzor?

Laserski senzorji delujejo praktično na vseh površinah, za razliko od optičnih, ki so malenkost bolj občutljivi, vendar delujejo brez problema na vseh podlogah in nesvetlečih površinah. Laserske miške se običajno priporočajo za tiste, ki igrajo na res visokem DPI-ju. Optične miške so med igričarji najbolj razširjene, saj omogočajo odlično kontrolo ob nizkem DPIju in nimajo dodatnih strojnih pospeškov hitrosti, kar je dobrodošlo pri strelskih igrah, kjer se mora roka navaditi na enakomerne pospeške v vseh pogojih.

V kolikor kupujete miško za resnejšo igranje iger, vam vsekakor svetujemo izbiro miške s kvalitetnim optičnim senzorjem, saj boste lažje dobili »aim«, ker se bo vaša roka navadila na enakomerno hitrost miške.

Kaj je Polling rate / report rate?

Polling rate nam pove kolikokrat na sekundo sporoči miška računalniku trenutni položaj, meri se v Hz. Pri igričarskih miškah je pomembno, da imajo možnost višjega polling rata, ker v igrah je nesprejemljivo, da je zamik med premikom roke in registracijo premika.

Primer: če ima miška polling rate 125 Hz, pomeni, da miška sporoči računalniku 125-krat v sekundi položaj miške, kar pomeni vsakih 8 milisekund.

Kaj je muscle memory?

Muscle memory je v igrah imenovan »aim«. Gre za avtomatiziran premik roke na določeno tarčo, takoj ko naši možgani zaznajo tarčo, z roko izjemno hitro premaknemo miško na cilj, kjer smo hoteli. Imenuje se pa muscle memory, ker avtomatizirano premaknemo miško, brez da bi pomislili v katero smer je potrebno premakniti miško in kako hitro.

Kako se natrenira muscle memory?

Prvi pogoj je, da imamo optimalno miško za igranje iger. Pomembno je, da imamo miško, ki ustreza našemu načinu držanja, tako bomo hitreje osvojili natančne premike miške. Ključni faktor pa je, da imamo miško s senzorjem, ki nima strojnega pospeševanja (je premik vedno enakomeren) in da igramo konstantno na enakem DPI-ju. V primeru, da imamo nastavljen visok DPI (hitra miška), bomo težko osvojili muscle memory, ker je miška relativno nenatančna in premiki niso vedno enaki. Priporočljiva je uporaba med 400 in 800 DPI pri strelskih igrah.

Ko je vse optimalno nastavljeno, je pa potrebno igranje in vaja, čez noči se žal ne da natrenirati. Vedno ko imamo novo miško, potrebujemo kakšen teden / dva, da osvojimo del muscle memorya, ki ga potem z igranjem samo še izboljšujemo (odvisno koliko ur igramo na teden). Če dolgo časa ne igramo, lahko prav tako hitro izgubimo »aim«.

Kupujete igričarsko miško, na kaj biti pozoren?

Pri nakupu igričarske miške je na začetku najbolj pomemben faktor, da izberemo tip miške, ki ustreza našemu načinu držanja miške, kasneje pa še preverimo tehnične specifikacije. Priporočamo nakup miške z optičnim senzorjem, polling rate-om vsaj 250 Hz in nastavljivim DPI-jom. Če boste zadostili vsem spodnjim pogojem, je uspeh v igrah zagotovljen ;)

Priporočamo:

  • Najbolj pomembna je izbira oblike miške (palm grip, claw grip, finger tip)
  • Senzor: optični
  • Miška omogoča prilagajanje DPI in polling rate / refresh rate
  • Polling rate: vsaj 250 Hz, še boljše 500 Hz

Oglejte si našo ponudbo igričarskih mišk (klik).

V kolikor niste prepričani katera miška je optimalna za vas, nas lahko kontaktirate na 01/ 5800 800 ali nam pišete na info@anni.si. Oglasite se lahko tudi na našemu naslovu Motnica 7a, 1236 Trzin, kjer bomo našli optimalno miško za vas.