Poleti so vaše elektronske naprave najbolj ogrožene, saj se velikokrat pojavijo nenapovedane nevihte in udar strele v električno omrežje ali telefonski kabel lahko povzroči uničenje vaših elektronskih naprav. V kolikor uporabljate še bakreno internetno omrežje, priporočamo nakup zaščite, ki ponuja zaščito za koaksialen kabel, RJ-11 oz. RJ-45 priključek.

Ogrožene so prav vse naprave, ki so priključene v električno in internetno omrežje (ne velja za optična internetna omrežja).

Kako zaščititi elektronske naprave pred prenapetostjo?

1. Prenapetostna zaščita

Napetost v naših vtičnicah lahko včasih preseže normalno vrednost napetosti 230 V, kar je lahko posledica motenj na električnem omrežju ali pa udara strele. Prenapetostne zaščite nudijo zaščito pred tovrstnim grožnjam in nam omogočajo varno uporabo elektronskih naprav.

Prenapetostne zaščite delujejo kot električni razdelilci, ki ščitijo naše elektronske naprave pred prenapetostjo, razlikujejo se po številu priključkov, dodatnih zaščitah (npr. zaščita za koaksialen kabel, RJ-11, RJ-45) in zmogljivosti do koliko amperov prenapetosti lahko zaščitijo vaše naprave. Prenapetostne zaščite imajo običajno LED indikator, ki prikazuje stanje delovanja zaščite (ali je zaščita aktivna ali ne).

Priporočamo nakup BELKIN BSV400vf2M.

2. UPS sistemi napajanja

Brezprekinitveno napajanje – UPS je statično elektronsko napajanje. Glavni namen je ohranitev delovanja naprav pri krajšem izpadu električne energije oz. motnje pri napajanju. Nudijo tudi zaščito pred prenapetostjo pri bakrenih internetnih povezavah (xDSL, koaksialen kabel). Čas napajanja preko UPS sistema je odvisen od porabe električne energije priključenih naprav in od moči UPS-a, običajen čas avtonomije delovanja je med 5 in 15 minutami.

Brezprekinitveno napajanje je priporočljivo tam, kjer manjši električni izpadi ne smejo povzročiti izpada delovanja sistema, npr.: telekomunikacijske omarice. Priporočljiva pa je tudi uporaba na tistih računalnikih, kjer se operira s pomembnimi podatki in kjer bi nenačrtovan izpad električne energije lahko povzročil izgubo pomembnih podatkov.

UPS-i pripomorejo tudi k daljši življenjski dobi naprav, saj odpravijo vse motnje, ki se vsakodnevno pojavijo v električnih omrežjih:

  • prenizka in previsoka napetost,
  • šumi,
  • drugačna frekvenca omrežja,
  • harmosko popačenje,
  • prehodni pojavi.

Priporočamo nakup Socomec Netys PE 1000VA/600W LCD.

Za brezplačno svetovanje o prenapetostni zaščiti nas lahko kontaktirate na 01/ 5800 800 ali pa preko e-pošte info@anni.si.

  • Za več informacij nas lahko kontaktirate:
  • Telefon: 01/ 5800 800
  • E-mail: info@anni.si
  • Spletna stran: www.anni.si