Omrežimo si dom kot profesionalci

Še ne prav tako dolgo nazaj smo ob tem, ko smo načrtovali družinsko hišo, morali pomisliti tudi na to, da bomo v vse prostore pripeljali tudi mrežni kabel (UTP), ki nam bo omogočil mrežno povezljivost in dostop do interneta. Problem tovrstnega načrtovanja je bil, da smo morali predvideti, kje točno bomo imeli vozlišče in zanj žrtvovati nekaj prostora. Ker drugače kot z zvezdasto postavitvijo ne gre, to pomeni, da smo morali iz vsakega prostora v isto točko pripeljati zadostno število UTP kablov, ki bi lahko »podpirali« naše želje po mrežni povezljivosti.

K sreči pa se je tehnologija razvijala v dve različni smeri, ki danes omogočata, da v stavbah, ki niso bile projektirane za mrežno ožičenje, vzpostavimo učinkovito in hitro omrežje.

Wi-fi mi dela počasi. Video se kar ustavlja. :(

Največkrat se s samim wi-fi omrežjem niti ne ukvarjamo veliko. Tehnik ponudnika pride, nam priklopi internet in wi-fi je že privzeto vklopljen. V večini primerov »modemi« seveda niso postavljeni na najbolj optimalnem mestu. Mnogokrat so pospravljeni v kakšni električni omarici, morda skriti pod stopnicami. Za dvema zidovoma, morda v garaži, je tako signal še komaj na meji uporabnosti, za tretjim pa povsem neuporaben. In tako ostanemo brez povezave v delavnici, garaži in tako naprej.

Še večji problem imamo, če imamo vgrajena sodobna izolacijska stekla, radi pa bi, da imamo dostop do interneta tudi na zelenici za hišo. Taka stekla namreč (skorajda) ne prepuščajo wi-fi signala. Pravzaprav vsaka ovira, skozi katero mora potovati wi-fi signal, povzroči slabljenje le-tega. Zidak, beton, steklo, les, suhomontažni sistemi – vse to vpliva na skupen doseg wi-fi omrežja.

Take in podobne težave smo do sedaj reševali na najrazličnejše načine. Od tega, da smo vlekli kable, do tega da smo kupovali wi-fi extenderje, ki so imeli vprašljiv efekt.

Kakšne kable že imamo v vsakem prostoru?

Da, prav razmišljate. Elektrika je pripeljana prav v vsak prostor. To infrastrukturo lahko danes uporabimo tudi za izgradnjo domačega omrežja, na katerem lahko pravzaprav delamo vse, saj je tehnologija dozorela in podpira visoke hitrosti prenosa podatkov. Povsem dovolj za prenašanje datotek, gledanja televizije v HD ločljivosti in ostalih stvari, ki jih pač počnemo in zaradi katerih potrebujemo dostop do domačega omrežja in interneta. Tehnologija »powerline networking« je v svojem razvoju obšla tudi težave, ki so jo pestile v začetku: prehod med varovalkami oziroma različni tokokrogi in podobno. Danes so te težave stvar preteklosti. Čeprav to področje povezljivosti pokrivata standarda IEEE 1901 in 1905, je priporočljivo, da vzamete adapterje istega proizvajalca.

Powerline adapterji so postali tudi cenovno dostopni. Zelo soliden par powerline adapterjev je mogoče kupiti že za ceno pod 50 EUR.

Lahko pa združimo najboljše dveh svetov

Danes seveda ne moremo več brez brezžičnega omrežja, kajti polno je že naprav, ki jih drugače, kot prek brezžičnega omrežja, sploh ne moremo več povezati z internetom.

Prej omenjeni IEEE 1905 je standard, ki je bil razvit prav z mislijo, da se združi svet ožičenja z wifi rešitvami. Rodile so se »whole home wi-fi« tehnologije, ki mnogokrat kombinirajo uporabo prenosa podatkov po električnem omrežju in z uporabo wi-fi dostopnih točk.

Običajno je taka rešitev sestavljena iz glavne enote, ki dobi internet preko UTP mrežnega kabla, ter več satelitov, ki pa lahko dobijo internet bodisi prek električne napeljave (in so tudi wi-fi dostopna točka) ali pa so dejansko prave »mesh« točke, ki dobijo internet od drugih wifi točk.

Kako deluje »mesh« wi-fi sistem?

Zaradi hitrega prilagajanja razmeram v omrežju, se zadnje čase kar precej govori o »mesh« sistemih, čeprav tehnologija načeloma ni nova. Wi-fi oprema, namenjena profesionalni uporabi v podjetjih, jo uporablja že vrsto let. Seveda pa taka način gradnje wi-fi omrežja pride še kako prav tudi domačim uporabnikom. Še posebej tam, kjer ne želimo ali pa ne moremo zgraditi omrežja, ki temelji na kablih. Včasih bi želeli tudi npr. v oddaljeni garaži oz. delavnici imeti hiter dostop do interneta. Najboljši način je torej, da brezžična točka tam dobi internet od neke druge točke, morda celo od več takih točk. Logika v napravi pa se sama odloči, od kod bo sprejemala podatke in kam jih bo pošiljala.

»Mesh« točke so v bistvu mali oddajniki, ki delujejo na podoben način, kot običajni wifi routerji. Deluje na istih wi-fi protokolih prenosa podatkov, 802.11a, b, g, n, ac. Seveda pa ne skrbijo le za to, da se uporabniki povezujejo v internet, marveč tudi za to, da se točke čim bolj učinkovito povezujejo tudi med seboj. Logika torej poskrbi, da je celotno omrežje v vsakem trenutku optimizirano in sposobno pošiljati z največjo hitrostjo, ki jih trenutne razmere še omogočajo.

Motnje: v zraku je kaos

Če ste kdaj opazovali kvaliteto prenosa podatkov po brezžičnih omrežjih, ste zagotovo opazili, da hitrost prenosa lahko precej niha. Zavedati se moramo, da so razmere v zraku precej spremenljive. V običajnih ožičenih omrežjih, so stvari predvidljive in omrežje gradimo tako, da je v njem čim manj zunanjih motenj. Ko pa enkrat preidemo na brezžične povezave, moramo računati na veliko mero nepredvidljivosti.

Radijske frekvence so strogo regulirane in zato za tiste, ki so v javni uporabi (pri nas 2,4 GHz in 5 GHz), vlada precejšnje zanimanje. Za isto frekvenčno območje tekmujejo vsi uporabniki različnih tehnologij – od naključnih sprehajalcev po pločniku pred našo hišo in imajo vklopljeno dostopno točko, pa do sosedov, ki prav tako želijo močan signal po vsej svoji posesti. Pa ne samo sosedje, marveč tudi naprave, ki nimajo nič skupnega z wi-fi omrežjem nam hodijo v zelje: bluetooth naprave (slušalke, zvočniki, pametne ure, …), brezžične alarmne naprave, brezžični zvonci, brezžični hi-fi zvočniki in nenazadnje tudi mikrovalovka v kuhinji. Vse te naprave tekmujejo za isti spekter frekvenc.

Prednosti »mesh« wi-fi sistemov

Če strnemo zapisano, potem lahko izpostavimo nekaj največjih prednosti uporabe »mesh« omrežij:

  • Izgradnja sodobnega računalniškega omrežja brez žic. Morda nočete, ne morete ali pa ne smete uporabiti žičnih povezav – »mesh« wi-fi omrežje je rešitev. Potrebujete samo priklop na elektriko.
  • Le ena naprava v sistemu potrebuje dostop do interneta, da ga potem dobijo vse;
  • Dodajanje »mesh« točk je enostavno in s tem je enostavno tudi povečevanje področja pokritosti.
  • Odpornost na motnje v omrežju. Če ima en del omrežja (trenutno) slabše pogoje delovanja, se sistem sam optimizira in tako vedno deluje najboljše, kar lahko;
  • Dostopne točke so večinoma majhne in ne kazijo prostora tako, kot običajni wi-fi routerji iz katerih štrlijo velike antene.
  • Enotno wi-fi omrežje, z enotnimi nastavitvami. Naprave, kot so računalniki, telefoni, tablice, se povsem transparentno »selijo« iz ene »mesh« točke na drugo, glede na to katera v danem trenutku omogoča najboljšo povezljivost.

Potrebujete nasvet strokovnjaka?

Naši prodajalci in tehniki so vam na voljo, da odgovorijo na vprašanja, ki jih imate v zvezi z wi-fi omrežji. Svetovali vam bodo tako glede izbire proizvajalca »mesh« wi-fi naprav, kot tudi pri izbiri najboljših mest za postavitev dostopnih točk, da bodo kar najboljše opravljale svoje delo.

Pokličite nas na 01 5800 800 ali nam pišite na info@anni.si, pa vam bomo poiskali najboljšega sogovornika za vaš problem.