V svetu računalniške grafike se razvoj hitro odvija, prinaša pa tudi vse bolj impresivne in zmogljive komponente. Grafične kartice niso nobena izjema, saj proizvajalci vedno tekmujejo, kdo bo ponudil najboljše razmerje med zmogljivostjo in ceno. V tem blogu si podrobneje ogledamo dve grafični kartici iz Manlijeve RTX 4060 Ti serije, ki sta postali vroča tema med igričarsko skupnostjo. Na eni strani imamo Manli GeForce RTX 4060 Ti 8GB, ki se je kot prva pojavila na trgu, na drugi strani pa njeno novejšo različico, Manli GeForce RTX 4060 Ti 16GB Gallardo, ki prinaša več pomnilnika in obljubo boljše zmogljivosti.

Manli GeForce RTX 4060 Ti 8GB: Začetek te serije grafičnih kartic

Prvič predstavljena na trgu, Manli GeForce RTX 4060 Ti 8GB prinaša osnovno zmogljivost v kombinaciji z 8GB pomnilnika GDDR6. S svojimi 4352 CUDA jedri ter baznim in ojačanim taktnim zaslonom 2310/2535MHz zagotavlja odlično zmogljivost pri igrah in obdelavi grafičnih nalog. Poleg tega nudi tudi ohlajevanje z dvojnim hladilnikom, kar zagotavlja učinkovito odvajanje toplote. Kljub temu pa nekoliko zaostaja za svojo najnovejšo različico v smislu količine pomnilnika in taktnega zaslona, kar je postalo očitno, ko se je na trgu pojavila njena nadgradnja.

GeForce RTX 4060 Ti 16GB Gallardo: Več pomnilnika, večji potencial

Manli GeForce RTX 4060 Ti 16GB Gallardo je najnovejša pridobitev Nvidie na trgu, saj je prišla šele pred kratkim (uraden izid 4. avgusta). S 16GB GDDR6 pomnilnika, overclockanim ojačanim taktnim zaslonom 2310/2595MHz in enako število CUDA jeder kot njegov predhodnik, Gallardo obljublja boljšo zmogljivost tako pri igrah kot tudi pri zahtevnih grafičnih nalogah. Slednje je še posebej podkrepljeno z overclockanim taktnim zaslonom, ki lahko prispeva k do kar 40% hitrejšemu delovanju celotnega sistema v primerjavi z njeno prvotno različico 8 GB. Poleg tega je Gallardo opremljen s sistemom dvojnega hladilnika, ki zagotavlja, da se kartica ne pregreva kljub svoji povečani zmogljivosti.

Primerjava Delovanja Pri Igrah

Da bi dobili boljši vpogled v dejansko zmogljivost obeh kartic, so bili izvedeni preizkusi pri nekaterih priljubljenih igrah. Ti testi nam omogočajo, da vidimo, kako se kartici obneseta v različnih scenarijih in pri različnih zahtevnostih. V testu je bil uporabljen procesor Intel Core i9-13900K z Z690 matično ploščo, 32 GB DDR5 pomnilnik ter 500GB M.2 NVMe disk.

Diablo – 4K:

 

Ko analiziramo pridobljene podatke, postane jasno, da Gallardo različica (Manli GeForce RTX 4060 Ti 16GB) prinaša izjemne prednosti pri igri Diablo (4K). Ključne razlike, ki izstopajo, vključujejo:

Večji Pomnilnik: Gallardo verzija ponuja kar 12,4 GB VRAM-a, kar pomeni, da lahko bolje obvladuje zahtevne grafične naloge in visoke ločljivosti.
Boljši Časi Izrisa Slik: Z impresivno nizkim povprečnim časom izrisa slik (11,5 ms) Gallardo zagotavlja gladko igranje brez zatikanja in trzanja.
Višji FPS: Povprečnih 72 FPS pri Gallardo verziji je precej višje kot 33 FPS pri osnovni različici, kar pomeni, da boste deležni tekoče in izjemno realistične igralne izkušnje.

Cyberpunk – 4K: 

 

V igri Cyberpunk (4K) se razlika med dvema verzijama grafičnih kartic Manli GeForce RTX 4060 Ti še bolj poudari. Gallardo verzija izstopa s povečanim VRAM-om in višjo frekvenco GPU-ja. Glavne razlike, ki izhajajo iz navedenih rezultatov, vključujejo:

Več VRAM-a: Gallardo različica s 11,9 GB VRAM-a omogoča bolj gladko izvajanje grafično zahtevnih nalog, kar je ključno za igranje pri visokih nastavitvah podrobnosti.
Višji Povprečni FPS: Povprečnih 47 FPS pri Gallardo verziji je opazno višjih od 35 FPS pri osnovni različici, kar pomeni bolj tekočo in realistično igralsko izkušnjo.

Na podlagi teh rezultatov je jasno, da Gallardo verzija (Manli GeForce RTX 4060 Ti 16GB) prinaša izboljšano zmogljivost, ki bo zelo cenjena pri igranju zahtevnih iger, kot je Cyberpunk 2077. Več VRAM-a in višje frekvence prispevajo k večji tekočini in boljši vizualni kakovosti, kar igralcem omogoča, da se povsem potopijo v virtualni svet prihodnosti.

Hogwarts Legacy – 1440p: 

 

Ob analizi rezultatov za igro Hogwarts Legacy (1440p) lahko zaključimo, da obe verziji grafičnih kartic Manli GeForce RTX 4060 Ti zagotavljata zelo podobno zmogljivost. Kljub nekaj majhnim razlikam v temperaturah in frekvencah se obe kartici obnašata zelo konsistentno in omogočata gladko igranje igre pri visokih nastavitvah podrobnosti. Razlika v povprečnem FPS je sicer prisotna, vendar je precej majhna in morda ne bo bistveno vplivala na dejansko igralno izkušnjo.

Odločitev je odvisna od potreb

Oba modela Manli GeForce RTX 4060 Ti prinašata svoje prednosti in predstavljata privlačno izbiro za igričarje in ustvarjalce vsebine. Medtem ko je osnovna 8GB različica prva prišla na trg in zagotavlja zadovoljivo zmogljivost, se Gallardo različica izkaže s svojim večjim pomnilnikom in overclockanim taktnim zaslonom, kar prinaša potencial za boljše delovanje pri visokih ločljivostih in obdelavi grafičnih nalog. Vaša odločitev bo odvisna od tega, kako nameravate uporabljati grafično kartico. Če ste zahteven igralec ali pa se ukvarjate z grafično obdelavo, bi Gallardo različica lahko ponudila večje zadovoljstvo. Če pa iščete zanesljivo kartico za osnovne potrebe, bi vas lahko osnovna 8GB različica prav tako dobro služila. Kakorkoli že, obe kartici ponujata izjemno zmogljivost in se vam bosta pomagali potopiti v svet napredne računalniške grafike.

Viri:

  1. Uradna stran za Manli GeForce RTX 4060 Ti 8GB
  2. Uradna stran za Manli GeForce RTX 4060 Ti 16GB Gallardo
  3. Testi zmogljivosti obeh kartic