Kaj je usmerjevalnik?

Usmerjevalnik (router) je naprava, ki povezuje dve ali več različnih omrežij, njegova naloga je usmerjanje internetnega prometa. Usmerjevalniki se razlikujejo po zmogljivosti, dometu brezžičnega signala, število priključkov, naboru funkcij in namembnosti.

Ob sklenitvi naročniškega razmerja z internetnih operaterjem običajno prejmemo usmerjevalnik, vendar se lahko kmalu izkaže, da ta usmerjevalnik ni dovolj zmogljiv za naše potrebe, zato priporočamo nakup zmogljivejšega usmerjevalnika, ki bo zagotovil bolj varno in zanesljivo internetno povezavo.

Kaj je omrežno stikalo?

Omrežno stikalo (switch) je naprava, ki nam omogoča priklop več naprav na en vir, deluje na podlagi MAC naslovov. Stikala se razlikujejo po zmogljivosti in hitrosti LAN priključkov. Za priklop stikala ne potrebujemo računalniškega znanja, enostavno priklopimo naprave in internetni vir v stikalo (ni pomembno na kateri priključek – stikalo samodejno zazna usmerjevalnik).

Kje se stikala lahko uporabljajo?

Stikala se uporabljajo za deljenje IP storitev, posledično se nam število kablov v stanovanju bistveno zmanjša. Usmerjevalniki imajo običajno do 5 LAN priključkov, kar dandanes ni veliko, saj ima vsako gospodinjstvo več računalnikov, pametnih televizorjev, … To lahko enostavno in poceni rešimo s stikalom.

Primer uporabe omrežnega stikala:

(klik za povečavo)

Kaj je ojačevalec signala?

Domet brezžičnega signala usmerjevalnikov je zelo različen, na to vpliva več dejavnikov: kje je nameščen usmerjevalnik, domet brezžičnega signala usmerjevalnika, debelina sten v hiši, konstrukcija sten (železne palice v stenah zmanjšujejo domet signala), … Vsi ti dejavniki povečujejo motnje in zmanjšujejo domet brezžičnega signala, kar posledično pomeni, da v določenem nadstropju/sobi je pokritost signala lahko zelo slaba. To lahko rešimo z ojačevalci signala, ki se povežejo na naše obstoječe brezžično omrežje in oddajajo naprej signal s polno močjo.

Primer uporabe ojačevalca signala:

(klik za povečavo)

 

Kaj je dostopna točka?

Dostopne točke delujejo na podoben način kot ojačevalci signala, glavna razlika je, da dostopne točke priklopimo na lokalno omrežje preko UTP kabla in te naprej oddajajo brezžični signal. Nekatere dostopne točke omogočajo tudi možnost delovanja kot ojačevalec brezžičnega signala.

Ponudba v naši spletni trgovini

 

  • Za več informacij nas lahko kontaktirate:
  • Telefon: 01/ 5800 800
  • E-mail: info@anni.si
  • Spletna stran: www.anni.si