Kako izbrati primeren router za vaš dom?

Iz dneva v dan se pojavljajo nove naprave, ki jih doma povezujemo preko interneta. To so bodisi pametne naprave, televizije in druge mobilne naprave, ki za svoje delovanje sedaj skoraj da nujno potrebujejo internetno povezavo.

Ko se odločamo za nakup routerja oz. slovensko usmerjevalnika, moramo upoštevati kar nekaj ključnih dejavnikov, ki nam bodo pomagali pri uspešni izbiri. Prvi izmed treh glavnih dejavnikov je velikost oz. površina stanovanja, ki jo želimo pokriti. Vemo, da so stanovanja različna in varirajo po številu prostorov / sob, zato je prav to eden izmed glavnih razlogov pri nakupu določenega usmerjevalnika.

ASUS RT-AC53

 • AC750 “Dual-Band” usmerjevalnik
 • 3 zunanje antene
 • 2,4 GHz / 5 GHz

Eden izmed razlogov pri vaši izbiri je tudi število uporabnikov. Če živite sami in ne pričakujete rednih obiskov gostov, ki bi uporabljali vašo internetno povezavo, potem se nikar ne spuščajte v dražje razrede samih usmerjevalnikov. Povsem drugačna stvar je, če živite v hiši z velikim številom uporabnikov, kjer se te nenehno povezujejo v omrežje in s tem obremenjujejo samo povezavo.

Kot zadnji izmed treh glavnih razlogov, pa je tudi namembnost vašega routerja, ki je še kako pomembna. Za domačo uporabo morda ne potrebujete najdražje možne izbire, saj v veliki meri po vsej verjetnosti celotnega potenciala same naprave niti ne boste izkoristili. Routerji so tako kot ostale naprave s časom seveda zelo napredovale in so vedno bolj in bolj stabilni, a se kvaliteta v cenovnih razredih zelo pozna.

Frekvenčni pasovi

V današnji praksi sta standardno uveljavljena dva frekvenčna pasova, ki jih najdemo pod zapisom 2.4 GHz in 5 GHz. Gre za frekvenco oddajanja, ki je pri 2.4 GHz, kot že sama številka pove, manjša kot pri 5 GHz. A zakaj se uporabljata oba pasova? Pri nižjih frekvencah je namreč signal prodornejši, saj lažje potuje čez stene in druge ovire, medtem ko pri višjih frekvenci 5 GHz pridobimo boljšo hitrost.

Posledično mora 2.4 GHz frekevčni signal “tekmovati” z drugimi napravami, ki uporabljajo isti frekvenčni pas kot so mikrovalovne pečice, Bluetooth naprave in telefoni. Če boste tako vašo internetno povezavo doma uporabljali le za preprosta brskanja po internetu ali uporabo socialnih omrežij, kot sta Facebook in Instagram, potem vas lahko frekvečni pas 2.4 GHz popolnoma zadovolji. Če pa doma uporabljate video pretočne aplikacije, ali pa se povezujete na različne igričarske platforme, kot so Xbox Live ali podobne, boste za to skoraj zagotovo prepoznali razliko v 5 GHz pasu.

Rezultat iskanja slik za router tri-band

Večina usmerjevalnikov sedaj že podpira oba frekvenčna pasova in vam celo dovoli, da za točno določeno aplikacijo uporabljate svoj frekvenčni pas. Če imate doma veliko število uporabnikov, ki morebiti nenehno predvajajo videoposnetke in igrajo igre se je v praksi uveljavila tudi tehnologija imenovana “tri-band”, ki uporablja en 2.4 GHz pas in dva 5 GHz pasova za samo razbremenitev omrežja.

Brezžični protokoli

Brezžični protokol, ki ga uporabljajo vsi usmerjevalniki se imenuje 802.11. Ja, to so te številke, ki jih vidite na naših strani pod razdelkom brezžične povezave. Temu sledijo črke, ki so si sledile po razvoju a/b/g/n/ac. 802.11ac je najbolj uveljavljen protokol za brezžične povezave, ki ga podpira velika večina naprav. Protokol teoretično podpira do 5,400 Mbps hitrosti prenosa, poleg tega pa uporablja tehnologijo MU-MIMO – Multi-User Multiple Input Multiple Output, ki deluje na principu anten, katere pošiljajo in sprejemajo signal iz kar osmih različnih tokov in tako pripeljejo do boljšega delovanja samih brezžičnih povezav.

Usmerjevalnike s protokolom 802.11ac boste najverjetneje prepoznali po oznakakah AC1200, AC1750, AC3200 in tako dalje, ki predstavljajo teoretično hitrost prenosa. Pomembno je omeniti, da teh hitrosti skoraj da zagotovo ne bo možno doseči in so navedene le zaradi samega marketinga. Za primer vzemimo usmerjevalnik, ki lahko na frekvenčnem pasu (single-band) 2.4 GHz doseže 450 Mbps hitrosti in na dvojnem (dual-band) 1,300 Mbps. Takšne routerje boste opazili pod oznako AC1750, ki naj bi v teoriji pomenila 1,750 Mbps.

Asus RT-AC5300

 • AC5300 “Tri-Band” gamerski usmerjevalnik
 • 8 zunanjih anten
 • 2,4 GHz / 5 GHz-1 / 5 GHz-2

Funkcije in priključki

Brezžični usmerjevalniki imajo vrsto funkcij, ki ponavadi niti ne vemo za kaj točno se uporabljajo. Vseeno pa je treba upoštevati kar nekaj ključnih funkcij, ki jih želimo imeti pri svojih usmerjevalnikih. Vaš usmerjevalnik naj ima vsaj 4x 10/100/1000 Mbps LAN (RJ-45) priključke. Tako boste vaše osebne računalnike, televizije ali druge naprave, ki ne omogočajo brezžične povezave, enostavno priklopili posredno na sam usmerjevalnik.

Priporočeno je tudi, da ima vaš usmerjevalnik vsaj kakšen USB priključek. Tako boste lahko hitro in enostavno vaš USB ključ ali celo tiskalnik priklopili na usmerjevalnik in hitro delili podatke med napravami. Tisti, malo dražji usmerjevalniki imajo tudi možnost odstranitve anten, kar vam daje možnost kasnejše nadgradnje. Antene so zelo pomembne pri širjenju signala in drastično povečajo doseg.

Nekaj izmed funkcij, ki jih želite imeti na vašem usmerjevalniku za lažje upravljanje so Quality of Service, možnost nastavitve omrežja za goste in starševski nadzor. Starševski nadzor vam omogoča, da za nekatere aplikacije, določenim uporabnikom omejite dostop. Omrežje za goste pride v poštev tistim uporabnikom, ki na svoj dom redno dobivajo obiske in ne želijo, da bi kdorkoli dostopal do njihovega omrežja. Tako boste lahko ustvarili ločeno omrežje z ločenim imenom (SSID) in geslom, ki bo vašim gostom onemogočil dostop do naprav v vašem domačem omrežju. Quality of Service opcija pa nam pomaga, da aplikacijam določimo prioriteto glede na pomembnost. Če npr. tako na eni napravi gledamo film, medtem ko na drugi istočasno tiskamo dokumente, lahko prioriteto nastavimo ogledu filma in se tako znebimo morebitnega zatikanja.

Linksys EA7300

 • Zunanje 3 zunanje nastavljive antene za optimalen domet
 • QoS tehnologija za boljši prenos video vsebin
 • Ločeno brezžično omrežje za goste

Cena

Tako kot večina naprav, se tudi usmerjevalniki delijo v cenovne razrede. Več kot vložiš, več imaš. AC1750 802.11ac usmerjevalniki v praksi stanejo od 50€ do 100€, medtem ko AC2400 z MU-MIMO podporo stanejo tudi od 100-200€. Vse nad to ceno velja za zelo zmogljiv razred oz. gaming razred, kjer usmerjevalniki AC5400 stanejo od 300 do 500€. Nikar se ne spuščajte v ta razred, če zares ne mislite izkoristiti celotne moči same naprave.

3 Komentarjev na “Kako izbrati primeren router za vaš dom?

 • gepl

  Katastrofalna slovnica.

  Odgovori
  • Tilen Arhar

   Pozdravljeni,

   Hvala za vaš komentar. Se bomo potrudili, da čimprej odpravimo napake. Sicer pa upamo, da ste z vsebino vseeno zadovoljni.

   Lp, ekipa Anni

   Odgovori
 • gepl

  Vidim, da po več kot mesecu dni še niste odpravili napak. Vsebina bi lahko bila boljša, predvsem manj dvoumna.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.