Pod drobnogled smo vzeli grafično kartico Nvidia RTX 2080 8GB, ki se lahko pohvali s tem, da trenutno spada v sam svetovni vrh, kar se tiče tehnološke naprednosti in hkrati je druga najhitrejša igričarska grafična kartica.

Predstavitev Nvidia GeForce RTX 2080

Grafična kartica bazira na najnovejši arhitekturi Turing, ki se lahko pohvali do kar 6x hitrejšim ray-tracing v realnem času. Ponaša se z 2944 Cuda jedri, novim pomnilnikom tipa GDDR6 in 57T RTX-OPSi. Gre za grafično kartico, ki definitivno gleda v prihodnost, narejena je za igranje iger v visoki ločljivosti 4K in ray-tracingom v realnem času.

Pri RTX generaciji se ne smemo ozirati na to, koliko je boljša od prejšnje generacije in koliko Cuda jeder ima. Potrebno je gledati na grafično kartico kot celoto, brez problema lahko rečemo, da gre za tehnološko izjemno dovršen produkt.

DLSS tehnologija

Nvidia se lahko pohvali s DLSS tehnologijo, ki je ena boljših lastnosti nove arhitekture. Definitivno bo v prihodnosti zamenjala trenutni AA (Anti-Aliasing). DLSS zagotavlja izjemno ostro sliko s pomočjo umetne inteligence in ustvarja dodatne sličice, katere naredijo igro bolj tekočo in jasno. Na spodnji sliki si lahko pogledate primer DLSS tehnologije.

Nvidia GeForce GTX 1080 Ti ali Nvidia GeForce RTX 2080?

Testirali smo obe grafični kartici v enakih aplikacijah in povprečno je bila grafična kartica GeForce RTX 2080 boljša za približno 4%. Dejstvo je, da je trenutno izjemno malo iger na trgu, ki lahko izkoristijo tisto, kar ponuja RTX 2080. Ima kar 6x boljši ray-tracing od prejšnje generacije grafičnih kartic. Naše mnenje je, da je grafična kartica RTX 2080 dobra naložba za v prihodnost, trenutno še ne boste mogli izkoristiti vsega potenciala grafične kartice, čez nekaj let pa definitivno.

Naše mnenje je, da če kupujete grafično kartico oz. računalnik za dlje časa, je definitivno RTX 2080 prava izbira.