Slovenski pregovor pravi, da je bolje preprečiti kot zdraviti. Zdravje pa je v računalniškem svetu pogojeno z zanesljivim in stabilnim delovanjem računalnika, njegove strojne in programske opreme. V digitalnem svetu prav tako razsajajo virusi, zato je za brezhibno delovanje računalnika potrebno redno skrbeti. ANNIjev strokovnjak Stanko svetuje kako.

»Čist in urejen računalnik je ključni pogoj za preprečevanje težav s programsko opremo,« pravi Stanko. Zato svetuje redno nameščanje posodobitev operacijskega sistema in nameščenih programov – najboljša možnost je uporaba funkcije samodejnega posodabljanja, če jo le sistem oziroma aplikacija premore. Sicer pa je dober nasvet tudi koledarski vnos opomnika, za preverjanje »higiene« osebnega računalnika, namiznega ali prenosnega.

Proti digitalni nesnagi se velja boriti s protivirusnimi programi in programi za odkrivanje zlonamerne programske kode. Podjetje ANNI je zastopnik za varnostne rešitve priznanega varnostnega ponudnika Panda Security, ki na neodvisnih preizkusih redno dobiva najvišje ocene za zagotavljanje zaščite računalnikov, delovnih postaj in strežnikov.

Sčasoma in z uporabo se na računalniku znajdejo številnirazlični programi, med njimi tudi kakšen, ki smo ga uporabili le enkrat aliparkrat, pa to že zelo dolgo nazaj. Programi, ki jih ne potrebujemo več, ne leda zasedajo prostor v računalniku, temveč, če niso posodabljani, predstavljajotudi varnostno pomanjkljivost in kličejo težave. Varnosti strokovnjaki zatouporabnikom svetujejo odstranitev vseh programov, ki jih neuporabljajo/potrebujejo več.

Je računalnik ali pa zagon operacijskega sistema še vedno počasen?

Preverite, kaj vse se sploh naloži ob zagonu operacijskega sistema. V meniju Start vtipkajte vnos msconfig in izberite možnost Konfiguracija sistema (System Configuration), ki se pojavi. Premaknite se na razdelek Zagon (Startup) in preverite seznam programov, ki se zaženejo skupaj z operacijskim sistemom. Nekateri med njimi imajo opisan tudi vpliv na sam zagon. Če posameznega programa ne poznate, ga lahko najprej onemogočite – to storite tako, da z miško desno kliknete na njegovo ime in izberete možnost Onemogoči (Disable). Po ponovnem zagonu računalnika se ta program ne bo več zagnal skupaj s sistemom – preverite, ali pogrešate kakšno funkcionalnost in po potrebi zopet omogočite program ali pa ga pustite onemogočenega.

Imate vprašanje? Postavite ga našim strokovnjakom.

[contact-form-7 id=”2939″ title=”Računalniški nasveti”]