Današnji digitalni svet predstavlja ogromno število primerov, kjer je težko opredeliti lastništvo in izvor virov. Acronis je predstavil strateško pobudo za razvoj aplikacij, ki uporabljajo Blockchain tehnologijo za zaščito podatkov. Blockchain je tehnologija, ki lahko reši ta problem z globalnim preverjanjem verodostojnosti in varnostjo vseh vrst transakcij.

Kot vodilno podjetje v izdelavi varnostnih kopij in hibridnih oblačnih varnostnih rešitev, Acronis predstavlja rešitev za shranjevanje in izmenjavo datotek v kombinaciji z Blockchain tehnologijo, ki zagotavlja celovitost podatkov v vsakem trenutku.

 

Primeri uporabe v praksi

Blockchain tehnologija ščiti vse podatke v kateri koli industriji. Pogosti primeri uporabe Blockchain tehnologije so npr.: video dokazi, sodni dokumenti, razne kartoteke, dolgoročno arhiviranje, intelektualna lastnina, …

Tehnologija se priporoča povsod, kjer mora biti zagotovljeno varno shranjevanje večje količine podatkov. Sistem vsebuje seznam vseh zapisov (transakcij), ki jih imenujemo bloki. Vsak blok ima datumski žig in povezavo do prejšnjega bloka. Vsak blok je nato “priklenjen” na naslednji blok, z uporabo kriptografskega podpisa. Kriptografija zagotavlja, da lahko uporabniki urejajo zgolj tiste dele verige podatkovnih blokov, ki jih imajo v lasti, in sicer za to potrebujejo certifikate z zasebnim ključem.  Pristnost datotek se lahko preveri samodejno ali pa ročno.

 

Izsiljevalska programska oprema

je bolj in bolj učinkovita pri premagovanju varnostnih ukrepov detekcije skozi obnašanje – HIPS.

nekateri izsiljevalski napadi e primer, ostanejo speči še nekaj časa po uspešnem vdoru v sistem in tako preslepijo nadzorni varnostni sistem in sprožijo svojo dejavnost šele kasneje.

S prihodom RaaS (ransomware-as-a-service), spletni kriminalci služijo denar zgolj kot distributerji, katerih naloga je, da okužijo uporabniške sisteme z zlonamerno programsko opremo in plačajo odstotek od svojih odkupnin RaaS ponudniku.

Ta model, ki posnema dvotirni distribucijski model ponudnikov oblačnih storitev, je močno povečal obseg in doseg novih izsiljevalskih napadov.

Skratka, boj proti izsiljevalskim napadom zahteva večplastno obrambo, poglobljeno strategijo, ki vključuje usposabljanje in ozaveščanje o varnosti (npr  odpiranje e-poštnih prilog iz pošte, ki so jo poslale neznane osebe, priponke v pošti sumlivega izvora ipd.), spletno in spam filtriranje, odziven operacijski sistem in aplikacije, ki uporabljajo krpanje varnostnih lukenj, omogočanje izbire varnih aplikacij (application whitelisting) ter seznam dovoljenj in privilegijev posameznih uporabnikov.

Acronis Active Protection™ je napredna zaščita proti izsiljevalskim virusom. Aktivno varuje vse vrste podatkov in programov na vašem računalniku s pomočjo zaznavanja vzorcev.

Zaznavanje vzorcev

Acronis Active Protection™ nenehno analizira vzorce, kako se datoteke spreminjajo. Ob nenavadnih spremembah, ki se dogajajo pri spreminjanju datotek, Acronis Active Protection™ takoj reagira in ustavi zlonamerno kodo. Prednost Acronis programske opreme pred drugimi rešitvami je ta, da zazna tudi tiste zlonamerne kode, ki še niso znane razvijalcem protivirusnih programov.

 

Lista dovoljenih in nedovoljenih programov

Acronis Active Protection zazna nove grožnje na podlagi že uvrščenih vzorcev zlonamerne kode, kar ponuja bistveno manjše zaznavanje lažno pozitivne zlonamerne kode.

Vzdržuje tudi seznam dovoljenih programov – programi, katerim je dovoljeno izvajanje določenih operacij – preprečuje, da nebi prišlo do lažno pozitivnih zaznavanj.

 

Zaščita lastnih varnostnih kopij

Eden od načinov za napad na vaše datoteke je napad na programsko opremo za izvajanje varnostnega kopiranja, saj bi s tem poškodovali vaš arhiv varnostnih kopij. Acronis ima zelo učinkovito zaščito proti tovrstnim napadom, saj ne dovoli, da bi napadalci poškodovali vaše arhive varnostnih kopij. Acronis Active Protection spremlja tudi MBR (Master Boot Record) na operacijskih sistemih Windows in ščiti pred nedovoljenimi posegi, kateri bi lahko preprečili zagon vašega računalnika.

 

Obnovitev že napadenih datotek

V kolikor bi izsiljevalski virus pričel kodirati vaše datoteke, Acronis to namero hitro prepozna in ustavi proces. Prepozna datoteke ki so bile poškodovane in jih obnovi na podlagi varnostnih kopij.  Za razliko od konkurenčnih protivirusnih programov, Acronis lahko obnovi že uničene podatke, ne glede na velikost ali vrsto datoteke.

 

Zaščita proti grožnjami prihodnosti

Acronis Active Protection je edinstven, saj uporablja poseben pristop: zazna škodljivo kodo, blokira izvajanje in obnovi poškodovane datoteke. Ti pristopi omogočajo, da je protivirusna zaščita vedno korak pred napadalci.

Acronis Active Protection nas zaščiti pred napadi prihodnosti:

  • napad na vaše datoteke(napadalci vseskozi poskušajo najti načine kako bi uničili vaše datoteke brez vaše vednosti).
  • sprememba le del datoteke, kar bi posledično pomenilo uničenje,
  • poskus uničenja lokalne ali oblačne varnostne kopije

 

Ko obramba pred napadom odpove, hibrido varnostno kopiranje ponuja rešitev

V primeru izsiljevalskega napada, lahko kvaliteten režim varnostnega kopiranja omogoči virtualno potovanje nazaj v času, do točke, preden je prišlo do infiltracije – okužbe.

Rutinsko varnostno kopiranje omogoča kateremukoli okuženemu sistemu povrnitev v stanje pred napadom.

Poglobljena zaščita zahteva, ne le lokalno varnostno kopijo, pač pa še dodatno, na oddaljeni lokaciji  (npr. privatni ali javni oblak).

“Offsite” ali “cloud” backup je potreben, ker so nekatere izsiljevalske variante sposobne poiskati in šifrirati vse lokalne varnostne kopije, ki jih lahko najdejo.

Možnost izvajanja “Bare Metal” varnostnega kopiranja  (vrsta varnostnega kopiranja, ki hkrati omogoča povrnitev operacijskega sistema, vseh aplikacij  in vseh uporabniških podatkov) zagotovi, da se okuženi sistem lahko spet povrne v čisto stanje.

To je razlog, zakaj je pomembno, da podjetja uvedejo najbolj pomembno orožje za zaščito svojih podatkov pred izsiljevalskimi napadi – hibridni backup v oblaku.

Nova začita Acronis Active Protection™  je vgrajena v programsko opremo Acronis Backup 12.5, ki je namenjena podjetjem, za domačo uporabo pa je ravno tako na voljo v produktni liniji Acronis True Image™

 

Podjetje Anni d.o.o je Acronis Authorized Gold partner+