V svoje roke smo prejeli prenovljeni prenosnik HP Spectre x360, ki velja za enega najboljših prenosnih računalnikov, ki jih je HP kadarkoli izdelal. Pa je res tako? Če želite izvedeti več o tem prenosniku, si le preberite spodnji članek.

Prenosnik HP Spectre x360 sicer ni novost na trgu, vendar je v začetku letošnjega leta dobil kar nekaj popravkov in sprememb, ki so močno vplivali na mnenje uporabnikov.

Prva sprememba, ki jo lahko opazimo v primerjavi s starejšimi modeli je seveda procesor. Intel je ob koncu koledarskega leta 2019 že izdal mobilno, 10. generacijo svojih procesorjev, ki so jih mnogi proizvajalci že začeli vstavljati v svoje prenosnike, telefone in tablice. Pri HP-ju so se odločili, da bo v prenovljeni različici prenosnika vgrajen Intel Core i7-1065G7 procesor, ki je prava mašina. Štirijedrni procesor deluje pri osnovni frekvenci 1,3 GHz, medtem ko v svojem Turbo načinu deluje pri 3.9 GHz. V procesor je integrirana tudi nova grafična kartica Intel Iris Plus, ki se odlično spopada z ločenimi grafičnimi karticami.

Poleg nove generacije procesorja so vgrajene tudi boljše pomnilniške ploščice (16-GB pomnilnik LPDDR4-3200) ter 1TB pogon SSD PCIe® NVMe™ M.2. Pri HP-ju so se odločili tudi za preskok na manjši zaslon UHD 4K IPS, ki meri 33,8 cm (13,3 palca) ima mikro robove AMOLED, osvetlitvijo UWVA od zadaj, protiodsevno steklo od roba do roba s tehnologijo Corning® Gorilla® Glass 400 niti in 100-% barvno lestvico RGB. Ker gre za prenosnik 2v1 je seveda omogočen tudi zaslon na dotik, vgrajen pa je tudi čitalec prstnih odtisov.

Rezultat iskanja slik za hp spectre x360 2020 black

Sicer je prenosnik predvsem namenjen domači uporabi in ne bo podpiral zares zahtevnih operacij oziroma igranja zahtevnejših iger. To slabost je treba predvsem predpisati pomanjkanju zanesljive grafične kartice, ki pa bi ceno prenosnika potisnila še malo višje.

Poleg tega prenosniku manjka boljše hlajenje, saj se ta v nekaterih trenutkih zares močno segreje, predvsem če urejate 4K video vsebine. Vseeno so to le nekatere malenkosti, ki le malce pokvarijo sicer našo odlično oceno. Sam izgled prenosnika v zlato-črni barvi je res navdušujoč, sama teža prenosnika pa je praktično zanemarljiva (1,30 kg). Tako ga lahko enostavno primemo v eno roko in prenašamo kamorkoli želimo. Brušena kovina in lepo zaključen dizajn računalnika se bosta odlična obnesla tudi v pisarniškemu okolju.

HP Spectre x360 nudi tudi zadovoljivo povezljivost z drugimi zunanjimi napravami, saj ponuja dva Thunderbolt 3 (USB Tipa C) priključka, ki omogočata do 40 Gb/s hitrost prenosa podatkov ter napajanje, poleg njih pa sta tukaj še USB 3.1 priključek prve generacije ter avdio priključek (3,5 mm).

Kar se tiče življenske dobe baterije je HP tukaj še vedno malce v zaostanku. Ob standardni uporabi naj bi baterija zdržala vse do 10 ur, ob uporabi zahtevnejših operacij, pa se ta zniža vse do slabih 4 ure uporabe. Za takšne primere imamo tukaj na voljo USB priključek tipa C, ki prenosniku omogoča hitro polnjenje in baterijo iz 0% do 100% napolni v slabi uri.

Naše mnenje ★★★★☆

Če za konec podamo še hitro in končno mnenje o prenovljeni različici prenosnika HP Spectre x360, se nam zdi, da so se pri HP-ju odločili za korak v pravo smer. Kombinacija dizajna, fleksibilnosti in varnosti prenosnika je nedvomno na visokem nivoju, vendar pa so tukaj tudi nekatere pomanjkljivosti oziroma slabosti. Predvsem sta glavni slabosti cena in življenska doba baterije. Uporabniki, ki želijo prenosnik nemoteno uporabljati dlje časa pri HP Spectre x360 ne bodo prišli na svoj račun. Kar se tiče cene, je ta “visoka” predvsem zaradi 4K AMOLED zaslona, predpostaviti pa je potrebno tudi, da prenosnik nima ločene grafične kartice.
Preveri ponudbo HP Spectre x360 v naši spletni trgovini.