Pred dnevi smo na test dobili monitor Lenovo ThinkVision P27h, ki se je odlično zoperstavil našim testom, zato smo se odločili, da našo izkušnjo še na kratko predstavimo tudi vam.

Model ThinkVision P27h je sicer Lenovo izdal že v letu 2017, ko je na trg sicer prišla tudi manjša različica P24h, ki se sicer malce razlikuje tudi po samih specifikacijah. Če se najprej posvetimo osnovnim specifikacijam zaslona lahko kaj kmalu vidimo, da gre za zelo dovršen zaslon.

Osnovne specifikacije

Model P27h je kot že samo ime pove, 27-palčni zaslon, ki se ponaša z matriko IPS. Slika se prikazuje v visoki ločljivosti WQHD/QHD 2560 x 1440 pri klasičnem razmerju stranic 16:9. Njegov odzivni čas je relativno nizek pri 4/6/15 milisekund (ekstremni način/ običajen način/ izklopljen način), kar pomeni hitro odzivnost ene slikovne pike, medtem ko je hitrost osveževanja na vseh video priključkih omejena na 60 Hz.

Rezultat iskanja slik za thinkvision P27h-10

Širok vidni kot in nastavljivost stojala

Zaslon nudi širok vidni kot 178° kar pomeni, da bodo barve ob gledanju zaslona s strani oz. različnih zornih kotov ohranile svojo polnost in čistost. Kar se tiče samega stojala je ta zelo nastavljiv kar je še kako pomembno pri tovrstnih visoko rangiranih monitorjih. Ekran lahko nagibamo naprej (-5°) in nazaj (30°), ga nastavljamo po višini do 110 mm, ga pivotiramo in zasukamo za +/- 45°.

Če se stojala želimo znebiti nam monitor omogoča tudi to, saj med drugim podpira stensko namestitev preko VESA standarda 100 x 100 mm. Tako lahko vaš monitor praktično “lebdi” v zraku, kar ob enem olajša tudi čiščenje mize, saj zaslona ne rabimo prestavljati.

ThinkVision P27h ponuja tudi širok spekter barvne palete, saj podpira kar 99% vseh možnih barv. Prav zato je monitor primeren tudi za grafične oblikovalce ali pa strastne igralce iger, ki bodo ob fantastičnih barvah navdušeni.

Povezljivost zaslona

Ena izmed glavnih prednosti modela ThinkVision P27h je prav povezljivost, saj nudi praktično vse sodobne priključke. Poleg standardnega HDMI priklopa, je tukaj še DisplayPort, vaše pametne naprave pa lahko priklopite z USB kablom tipa C. Gre za enega izmed novejših standardov, ki se je začel uveljavljati pri novejših grafičnih karticah in prenosnikih. Ta namreč omogoča, da sliko z manjših naprav (telefon, prenosnik, tablica) prikažete kar na velikem, 27- palčnem zaslonu. To preprosto naredite tako, da vašo napravo z enim samim kablom USB (tip C), ki je ob enem tudi priložen, priklopite na vaš monitor. Tako npr. na vašem prenosniku ne boste potrebovali dodatne priklopne (docking) postaje, ki bi jo sicer potrebovali pri večini ostalih monitorjev.

Za druge zunanje naprave sta vgrajena tudi USB 2.0 in USB 3.0 priključka, ki nam omogočata priklop drugih pametnih naprav kot je npr. telefon. Vsi priključki so na relativno dostopnem mestu, čeprav moramo za lažji dostop do njih vseeno sam monitor malce premakniti, a smo na to navajeni, saj se s to lokacijo priključkov ponaša večina monitorjev.

Gumbi za upravljanje in nastavljanje zaslona so na zelo dostopnem mestu (spredaj) in so vidni vsem, kar smatramo kot prednost, saj se pri nekaterih drugih monitorjih, ki imajo gumbe skrite na zadnji strani monitorja, kar nekako iščemo in jih pritiskamo “na slepo”.

Rezultat iskanja slik za thinkvision P27h-10

Kaj dobimo v paketu?

Kar se tiče same vsebine paketa ob nakupu monitorja poleg seveda monitorja in stojala dobimo le USB kabel tipa C ter napajalni kabel. Tako boste morali za priklop monitorja preko HDMI ali DisplayPorta, uporabiti svoj kabel, ki pa ga sicer lahko kupite tudi v naši trgovini. Sama teža monitorja brez embalaže je okoli 7 kg, medtem ko so dimenzije ekrana v črni barvi 513 x 611,6 x 269,8 mm (višina x širina x globina).

Monitor ima sicer kar nekaj certifikatov in je ob enem uvrščen v t. i. zlato selekcijo monitorjev po ocenjevanju EPEAT in ULE.

Lenovo ThinkVision P27h


Vabljeni na test računalnika in monitorja v našo poslovalnico v Trzin.


Naše mnenje ★★★★✩

Če za konec še podamo oceno samemu monitorju, bi mu dodelili prav dobro 4, saj nas je malce zmotilo, da k monitorju ni priložen DisplayPort ali pa vsaj HDMI kabel, ki bi omogočal priklop ekrana na tiste osebne računalnike in prenosnike, ki zaenkrat še ne omogočajo priklopa preko USB-C priključka. Kar se tiče samega standarda priklopa preko USB tipa C, to ocenjujemo kot veliko prednost, saj lahko tako sliko in podatke prenašamo preko enega samega kabla. Dobra lastnost omenjenega ekrana je tudi nastavljivost stojala, ki nam omogoča, da si zaslon poljubno nastavimo.