Zdravstveni sektor ima opravka z zelo občutljivimi podatki, ki so pogosto tudi življenjskega pomena. Področje zdravstva še posebej privlači spletne zločince, ki se zavedajo, da lahko za ukradene podatke na črnem trgu iztržijo vrtoglave zneske.

Kriminalna dejanja, zagrešena na podlagi teh podatkov, lahko privedejo do skrajnih posledic in celo izsiljevanja, pa vendar le redke zdravstvene ustanove sprejmejo preventivne ukrepe. IBM poroča, da se je v letu 2015 največ varnostnih napadov zgodilo prav v zdravstvenem sektorju, kar tudi sicer uvršča zdravstvo v sam vrh njihovih seznamov.

Izsiljevalski napadi v digitalnem zdravstvu

Inštitut Ponemon je seštel število izsiljevalskih napadov v zadnjem času in ugotovil, da se je kraja informacij v zadnjih petih letih povečala za 125%. Spletni kriminalci so s krajo in ugrabitvijo na tisoče podatkov celo že uspeli zapreti bolnišnične ustanove.

Da, tehnološki napredek je olajšal digitalizacijo zdravstvenih informacij, kar je lahko zelo koristno za bolnike, po drugi strani pa so z digitalizacijo ti podatki še bolj dostopni spletnim zločincem, ki v tem vidijo enostavno in donosno priložnost za krajo.

Analiza, ki jo je izvedel PandaLabs, je pokazala, kako so se v zadnjem času ti napadi stopnjevali do zelo velikih razsežnosti. Primer tovrstnega napada je dogodek na Anthem-u, drugi največji zavarovalnici v Združenih državah Amerike. V napadu spletnih zločincev so pri tej zavarovalnici izgubili kar 78.8 milijonov zapisov o strankah, ki so vsebovali številke socialnih zavarovanj in druge zelo občutljive podatke.

Medicinska stroka je na udaru izsiljevalskih spletnih groženj

Če upoštevamo vso medicinsko opremo, ki je priključena na omrežje (skenerji, rentgeni, računalniki, spodbujevalniki, CT-ji, …) si lahko predstavljamo, kako enostavno je spletnim prestopnikom najti luknjo v sistemu in pridobiti dostop do omrežja ter nato še do podatkov o pacientih.

Kot je razvidno iz študije PandaLabs je trenutno na svetu več kot 40.000 naprav, ki so ranljive in s tem dovzetne za tovrstne napade.

Kako se lahko izognemo izsiljevalskim napadom?

Pomembno je, da vemo sledeče: plačilo odkupnine ni zagotovilo, da vam bodo ukradene dokumente ali informacije vrnili. Plačilo prav tako ne zagotavlja, da bodo nepridipravi opustili svoje zle načrte s temi podatki. Bolje je, da se tem napadom v celoti izognemo. Tukaj je nekaj naših priporočil, kako lahko še pravočasno preprečite kibernetsko pandemijo:

  • Priskrbite si varnostno rešitev, ki premore napredne funkcionalnosti zaščite in sposobnost zaznavanja in odprave morebitnih izsiljevalskih groženj.
  • Vsem informacijskih sistemom, ki so bili tarča napadov, je bila skupna ena stvar, in sicer pomanjkanje nadzora. Napade bi lahko preprečili z varnostno rešitvijo, ki bi nadzirala vse procese na vseh računalnikih, ki so povezani v omrežje.
  •  Še enkrat preučite varnostne pravice vaših zaposlenih in prilagodite stopnjo zaščite za svoje naprave, pri čemer se pozanimajte o razpoložljivi varnostni tehnologiji.
  • Poskrbite, da so vaši operacijski sistemi in službene naprave vedno posodobljene.

Da bi zdravstveni sektor vedno ostal korak pred spletnimi zločinci, je tukaj Adaptive Defense 360, ki ponuja vse, kar vaša ustanova potrebuje za odpravo šibkih točk in se ubrani napadov.