Google Chrome je tudi v letu 2019 postal najbolje uporaben internetni brskalnik na svetu, kar pomeni, da mu ljudje nekako najbolje zaupamo in nam je najbolj ljub. Po podatkih strani statcounter.com naj bi Google Chrome uporabljalo kar 64% uporabnikov na internetu, kar je ogromna prednost pred zasledujočim Safarijem s 16.7%.

Toda kljub velikemu številu nastavitvam in opcijam, ki nam jih ponuja ta brskalnik, pa se uporabniki ne zavedamo kaj dejansko nam program še ponuja in katere funkcije so ostale zaradi privzetih nastavitev izklopljene ali pa so celo vklopljene in nam praktično nikoli ne koristijo.

Požrešnost Chroma

Čeprav je Google Chrome še vedno številka ena kar se tiče uporabe, pa so tu seveda tudi slabe strani. Večina uporabnikov, ki ga ne uporablja kot privzetega brskalnika je namreč mnenja, da ta “pokuri” preveč računalniške moči in močno ohromi delovanje drugih aplikacij v primerjavi z drugimi brskalniki.

Veliko mero teh dejstev je potrebno pripisati vsem procesom, ki se izvajajo v Chromu in vsem dodatkom, ki jih imamo morebiti nameščene.

A če ste mislili, da se procesi v Chromu zares končajo, ko sam brskalnik tudi zaprete se motite. Privzeta nastavitev namreč pravi, da uporabniki omogočamo izvajanje programov kljub temu, da smo Chrome že zdavnaj zaprli. Onemogočanje te funkcije nam bo zagotovo prihranilo nekaj pomembnih resursov, sploh če uporabljate malo starejše naprave.

Nastavitev v Google Chromu najdete takole:

  1. V zgornjem desnem kotu pritisnite ikono s tremi pikami (če uporabljate privzeti pogled)
  2. Kliknite nastavitve
  3. Na levi strani odprite podmeni “Dodatno”
  4. V podmeniju pritisnite “Sistem”
  5. Onemogočite nastavitev “Nadaljuj izvajanje programov v ozadju, ko je Google Chrome zaprt”

Zastavice

Ena izmed funkcionalnosti v Google Chromu, za katero najverjetneje še niste slišali, so Google Chrome zastavice. Gre za eksperimentalne funkcije brskalnika, ki pa lahko privedejo do izgube podatkov v brskalniku ali pa celo ogrozijo varnost oz. vašo zasebnost. Na to nas opozori tudi Google Chrome sam, ko do njih dostopamo preko povezave chrome://flags. Ta preprost zapis v URL povezavo, nas bo popeljal v posebne nastavitve, kjer najdemo kar nekaj zanimivih možnosti.

Paralelno prenašanje

Če imate težave s počasnim prenosom datotek v vašem brskalniku, vam ta nastavitev zna priti prav. Omogočanje paralelnega prenašanja naj bi pohitrilo prenos vseh datotek, saj se prenos razdeli na več manjših delov in vam ob enem pospeši hitrost prenosa. Nastavitev je možna tako na računalnikih kot tudi na mobilnih napravah, zaradi velikega števila zastavic pa jo najdete s pritiskom tipk CTRL+F (odpre se vam iskalnik), kamor vpišete Parallel downloading in nastavitev omogočite kot kaže slika.

Omnibox Google Drive predlogi dokumentov

Ena izmed zanimivejših možnosti je iskanje oz. predlaganje datotek preko iskalnika Omnibox, ki poišče datoteke shranjene na našem Google Drive računu. Ta nam omogoča, da z enostavnimi besedami (type, owner …) brskamo in dostopamo do dokumentov, ki bi jih drugače morali poiskati v samem Drivu.

Hitra navigacija s kretnjami

Za vaše prenosne računalnike z drsno ploščico ali pa mobilne naprave je Google razvil posebno navigacijo po vaši zgodovini in sicer s kretnjami. S preprostim drsom v levo ali desno stran zaslona/drsne ploščice, boste preskakovali po zgodovini odprtih oken, kar vam bo olajšalo vaše delo. Funkcijo prav tako najdete med zastavicami in sicer pod imenom “Overscroll history navigation”.

Rezultat iskanja slik za Overscroll history navigation gif

DuckDuck Go varen iskalnik

Če želite vašo zasebnost ohraniti nedostopno je Google razvil tudi poseben iskalnik, ki bo vaše podatke ščitil in jih ne bo izdajal tujim stranem. Iskalnik DuckDuck Go je sicer malce manj zanesljiv od samega Googla, je pa zagotovo varnejši in ščiti vašo zasebnost. Omogočite ga s hitrim skokom pod nastavitve, kjer podrsate malce navzdol in najdete podmeni Iskalnik.

Takole izgleda sam iskalnik

Upamo, da smo vam s kratkimi nasveti za Google Chrome priskočili na pomoč in vam olajšali nekaj dela. Kakšne nastavitve pa uporabljate vi? Ste si vaš brskalnik dodatno konfigurirali ali vam je za to vseeno? Pišite nam v komentarje mi pa bomo veseli kakršnihkoli komentarjev.