Kot zadnjega smo preizkusili Mikrotik Audience, dostopno točko z Mesh tehnologijo, ki pa je na žalost nismo imeli možnosti preizkusiti, saj smo na test dobili le eno samo dostopno točko. Mikrotik Audience se sicer odlično znajde v domačem okolju, za kar poskrbi Tri-band (2,4 Ghz, ter dva 5 Ghz pasova). Mikrotik sicer glede na njihove teste zagotavlja kar 1858 m² pokritosti signala, a so te testi bili najverjetneje opravljeni brez ene samcate ovire. Vseeno je Mikrotik Audience dovolj močen, da nadomesti nizkocenovne Mesh sisteme in tako v nekaterih primerih samostojno pokrije celotno stanovanje.

Vzpostavitev sistema

Če je pokritost ena izmed ključnih prednosti Mikrotika, pa je ena izmed glavnih slabosti sama vzpostavitev sistema. Ta na žalost ni tako prijazna za uporabnike, ki nimajo toliko predznanja oziroma vsaj osnovnega poznavanja. Za vzpostavitev sistema si nismo pomagali z aplikacijo, vendar smo si na računalnik naložili Mikrotikovo pogramsko opremo WinBox. Ta je precej znana pri vseh njihovih napravah in je predvsem namenjena malce bolj izkušenim uporabnikom. Za sam program grafično praktično ni poskrbljeno, saj nas takoj ob odprtju pričaka osnoven izgled. Ko napravo preko LAN kabla povežemo v naše omrežje, program sicer takoj prepozna novo napravo, na katero se moramo tudi povezati. Mikrotik nam sicer sam prehodno nastavi naključne podatke o našem WiFi omrežju, ki jih lahko seveda poljubno spremenimo. Kot omenjeno prej, smo imeli na voljo le eno dostopno točko, zato dodajanja novih naprav nismo imeli možnosti opraviti.

Testiranje hitrosti

Pri Mikrotiku so zagotovili ogromno pokritost WiFi signala v eni sami dostopni točki, zato nas je res zanimalo kako se delovanje obnese tudi v praksi. Dostopno točko smo postavili 1. nadstropje, kjer smo imeli željo po pokritosti celotnega stanovanja. Hitrost v neposredni bližini (ista soba) je bila sicer na začetku nižja v primerjavi z ostalimi Mesh sistemi, a je Mikrotik Audience zobe pokazal pri zunanjem testiranju. Tam smo dobili najboljše rezultate, saj smo dosegli domet tudi do 110m. Malenkost težav smo imeli pri sami stabilnosti povezave, kjer je na čase Mikrotik popolnoma izgubil signal. Vprašanje je kako bi se Mikrotik obnesel, če bi za delovanje uporabili dve dostopni točki. Potrebno je omeniti, da so bili vsi zunanji testi opravljeni na 2 GHz frekvenčem pasu, saj je 5 GHz je signal izgubil že veliko prej.

*z modro je označena pozicija dostopne točke ze lažjo predstavo

  

*internetna hitrost 500 mbps/100 mbps

Download / Upload 1. lokacija 2. lokacija 3. lokacija Nadstropje nižje Neposredna bližina
Hitrost (mbps) 40/16 71/21 6/3 262/112 309/102

Kaj je v paketu?

Mikrotik Audience dostopna točka
Ethernet kabel (LAN,RJ-45)
Napajalni adapter
Kratka navodila za uporabo

Nakup v trgovini