Vsak dan se nenehno vpisujemo v svoje računalnike, račune, banko in ob tem vpisujemo svoja gesla, ki smo si jih generirali ob registraciji oz. prvem vpisu. A ker je v današnjem svetu vedno več takšnih in drugačnih prevar, smo se vas odločili spisati nekaj uporabnih namigov in načinov, ki vam bodo pripomogli k varnejši uporabi vaših računov.

Kaj pravi statistika?

Če pred samimi namigi najprej pogledamo statistiko, ki govori o tem, katera gesla uporabniki na internetu dejansko uporabljamo pri ustvarjanju svojih računov, lahko kaj kmalu vidimo, da smo ljudje vse prej kot izvirni ko pride do same izbire gesla.

Zanimivo je, da je eno izmed najuporabnejših fraz ali besednih zvez kar “geslo123” ali pa si uporabniki v svoje geslo vrinemo kar svoje lastno ime. Zagotovo ste tudi sami kdaj ustvarili enostavno geslo, ki je vsebovalo vsaj ime ali priimek. Tako geslo je seveda zelo preprosto in najlažje dosegljivo nepridipravom.

Veliko je tudi uporabnikov, ki si za svoja gesla izberejo samo števila od 1 do 9, saj tako enostavno na svoji tipkovnici pritisnejo vse možne številke in že so v svojem računu.

Varnost je iz leta v leto višja

No, vseeno pa je takšna gesla po večini straneh v današnjem času kar zelo težko tudi uporabljati, saj imajo spletnih strani ob registraciji vgrajeno tudi varovalo. Gre za tisto varovalo, ki vas ne spusti, da bi za svoje geslo uporabili prav “geslo123”.

Nekatere strani ob registraciji zahtevajo manj, medtem ko druge, tiste bolj varne, ki hranijo pomembnejše podatke, zahtevajo že kar precej raznolično geslo. Tako morate za svoje geslo uporabiti vsaj 6 znakov, vsaj en znak mora biti velik, med vsemi znaki se mora pojaviti tudi vsaj ena številka ter en znak, ki ni številka ali črka. Tako nam strani tudi vsilijo, da ne izbiramo prelahkih gesel, ki se jih da lahko dešifrirati ali pa celo uganiti.

Rezultat iskanja slik za password requirements

Geslo naj bo čim daljše

To je eden izmed glavnih namigov, ki bi se jih morali držati vsi. Jah… nihče ni ravno oboževalec dolgih gesel, saj si jih moramo zapomniti, a dolga gesla pripomorejo k obrambi proti tako imenovanim “Brute Force” napadom, ki niz znakov poizkušajo obrniti na milijone načinov, dokler ne pridejo do pravega niza znakov, ki zna biti prav vaše geslo. Daljša gesla tako takim napadom delo otežijo, saj se število kombinacij s številom znakov viša.

Geslo naj nima pomena

Verjetno te tehnike ne uporablja veliko ljudi, saj si taka gesla ni lahko zapomniti. A vseeno je tudi to ena izmed zelo varnih tehnik, ki vaše geslo ohranja nedotaknjeno. Če se npr. registriramo na neki avto-moto strani, naj gesla ne bi smela biti povezana z avtomobilizmom, saj bodo nepridipravi najprej poizkusili prav tam. Tako naj bodo gesla čimbolj oddaljena od same tematike strani, geslo pa niti ne rabi biti dejanska beseda, ki jo najdemo v kakšnih slovarjih ali pa internetu.

Uporabljajte števila, simbole ter različne velikosti črk

To tehniko srečujemo vedno bolj, saj kot smo že omenili, tudi same strani in programi zahtevajo vnos le teh. Gesla naj tako vsebujejo različne simbole kot so ~ˇ!?-.,/, NaJ BoDo NaPiSanA v različnih velikostih in uporabljajo številke. Kot namig lahko številko 1 uporabite namesto črke i, številko 3 namesto črke e, številko 4 namesto črke a in številko 7 namesto črke z. Gre namreč za podobnost med samimi črkami in številkami, ob čem je geslo kompleksnejše a vseeno lahko za zapomniti.

Rezultat iskanja slik za password hack

Ne uporabljajte osebnih podatkov

Verjetno največja napaka, ki smo jo ali pa jo še vedno delamo je ta, da uporabljamo osebne podatke. Taka gesla so nam najlažja, kar pomeni, da jih je najlažje tudi odkriti in razvozlati. Nikakor ne uporabljajte vašega imena in priimka, rojstnega datuma, naslova in česa podobnega. Če bo vaše geslo podleglo napadom hekerjev, bodo tako ogroženi tudi vaši osebni podatki, ki drugače s strani hekerjev mogoče ne bi bili dostopni.

Različna gesla na različnih straneh

Ponavadi si ljudje v glavo vbijemo le eno samo geslo, ki ga uporabljamo na vseh straneh in programih. Seveda je to zelo nevarno, saj lahko tako z enim samim geslom izgubimo prav vse. Hekerji bodo vaše geslo povezali z ostalimi računi, ki jih mate v lasti in tako lahko dostopali do vaših računov. Če si vsako stran izberemo drugačno geslo, bomo tako drastično zmanjšali vdore v ostale račune, ki si jih lastimo. Ob tem je velja omeniti, da si je ob takem početju najbolje gesla tudi zapisovati, saj si bomo tako lažje pomagali, ko se nam na listu nabere kar nekaj različnih gesel.

Gesla ne posredujte okoli in ga redno menjajte

Geslo je vaš osebni podatek in ga zato ne posredujte okoli. Večkrat ko boste vaše geslo posredovali drugim osebam, večja bo verjetnost, da bo geslo pristalo v nepravih rokah. Čeprav so lahko to znanci in prijatelji, vam priporočamo, da geslo preden ga posredujete zamenjate in ne uporabljate nikjer drugje. Če že posredujete gesla osebam, ki jim res zaupate, pa ga vseeno po določenem času zamenjajte.