Spletni nepridipravi, ki izvajajo napade z zlonamerno programsko kodo, svoje tarče iščejo med podjetji in posamezniki, ki ne poskrbijo dovolj dobro za svojo internetno varnost. Večina od njih nima dovolj zanesljivega protivirusnega programa, ki bi zaščitil njihove podatke pred vsemi vrstami spletnih groženj hkrati. Ali veste, katere so najbolj nevarne med njimi? Na kratko jih spoznajte s pomočjo spodnje sličice.

Najnevarnejša zlonamerna programska koda

Web

Zakaj so te škodljive kode tako nevarne?

Prevara – prelisiči vas z ugodno ponudbo, običajno preko e-pošte ali povezane na internetu, kjer vam obljubljajo nepozabne počitnice, trdijo, da ste zadeli na loteriji, … od vas zahtevajo vnaprejšnje plačilo, da lahko prevzamete svojo nagrado.

Črv – zlonamerna koda, ki okuži računalnik, povezan v omrežje. Sposoben se je bliskovito razširiti na druge računalnike v omrežje in zasičiti celotno omrežje ter porabiti pasovno širino. Računalniki okuženi s črvom se začnejo počasi odzivati, komunikacija v omrežju je ohromljena, …

Phishing – gre za krajo identitete oz. osebnih podatkov, ki se jih najpogosteje polastijo z namenom, da bi dostopali do e-bančništva oz. vašega denarja. Posredujejo vam lažen URL z imitacijo spletne strani vaše spletne banke in vas zvabijo, da v okence vpišete svojo uporabniško ime in geslo. Te podatke prestrežejo in ukradejo vašo identiteto za dostop do denarja .

Backdoor – pri tej vrsti virusa se na računalnik namesti koda, ki v sistemu odpre t.i. stranska vrata (backdoor) in omogoči vstop v sistem tretjim osebam.

Bot – podtaknjen program, ki se iz vašega računalnika poveže na napadalčev računalnik, ki ga napadalec uporablja za nadzor vašega računalnika na daljavo. Na tak način lahko nadzira tudi več sto ali tisoč računalnikov po celem svetu, ki jih, povezanih v eno omrežje, imenujemo tudi omrežje botnet.

Ransomware – je izsiljevalska koda, ki ugrabi in zaklene vaš PC, tako da prevzame nadzor ter zakriptira vaše podatke in datoteke. Za povračilo podatkov napadalci od vas zahtevajo visoko odkupnino.

Spyware – škodljiva koda, ki je pogosto vključena v drugo programsko opremo, najpogosteje poskusna ali brezplačna različica programov, ki jih prenesete iz interneta. Koda se namesti brez vaše vednosti in nadzira vašo organizacijo ter podatke, kot so imena oseb, številke kartic, gesla, … pošilja tretjim osebam.

Keylogger – koda, ki beleži, shranjuje ter posreduje vse pritiske na tipke, ki jih uporabnik izvaja na računalniku. Na tak način napadalec pride do gesel itd., …

Exploit – koda, ki izkorišča napake ali varnostne luknje na računalniku ter tako vstopi v sistem. Nato prevzame nadzor oz. poljubno manipulira z okuženim računalnikom.

Trojanski konj – od zunaj izgleda kot uporaben program, v resnici pa okuži vaš računalnik, povzroča škodo ter krade vaše podatke.