Zdaj ko je manj primerov okužb oziroma smo se vsaj delno prilagodili življenju s COVID-19 , se podjetja počasi vračajo nazaj v pisarne. Nekje pa delavce spodbujajo, da bi še naprej začasno delali od doma.

Delo od doma postaja nova navada, zato bodo posamezniki morali poskrbeti za računalniško varnost doma. Spodaj so naštete štiri stvari, ki vam bodo pomagale do boljše zaščite svojih in službenih stvari:

VARNOSTNA GESLA

Ko se povežete v sistem za delo, morate verjetno vpisati geslo. Vaš nadrejeni/delodajalec bi moral imeti v uporabi pravilo, da vas prisil k uporabi močnega gesla, saj tako hekerji precej težje vdrejo v sistem.

Kaj pa gesla, ki jih uporabljate za odklepanje domačega računalnika ali tablice? Če hekerji lahko vdrejo v vaš računalnik, imajo možnost zaseči tudi vaše varnostno geslo in tako vdreti v omrežje podjetja.

Vse vaše naprave morajo biti zavarovane z močnim geslom, ki zmanjša nevarnost, da vas hekerji napadejo. Če vaše naprave ponujajo biometrične varnostne elemente (prstni odtis, prepoznava obraza,  itd.), jih omogočite.

OMOGOČITE POŽARNI ZID

Požarni zid je tehnologija, ki prepreči neavtorizirane oddaljene povezave z vašim računalnikom. Vaš nadrejeni verjetno uporablja to tehnologijo že več let za zaščito sistemov podjetja – in tudi vi ga imate morda že priključenega na vaš domač brezžični usmerjevalnik.

Operacijski sistem vašega računalnika ima prav tako že vgrajen požarni zid. Dovoljevanje požarnega zidu predstavlja dodatno zaščito pred hekerji. Windows uporabniki lahko uporabite ta navodila, da vklopite požarni zid Microsoft Defender Firewall. Uporabniki Apple računalnikov pa poglejte ta navodila za požarni zid.

KODIRAJTE SVOJ TRDI DISK

Kaj se zgodi, če nekdo udre v vašo hišo in ukrade računalnik? S pravimi napravami lahko pridobijo vse podatke – razen, če je vaš trdi disk zakodiran.

Kodiranje trdega diska pomeni, da noben podatek ne mora biti najden brez da bi vnesli pravilno geslo/podatke za prijavo. Zmikavti že lahko vzamejo vaš računalnik, vendar ne morejo izvesti kraje identitete ali česar koli drugega.

Uporabniki Windows sistema si poglejte navodila za vklop BitLocker kodiranja.

Eno opozorilo – če boste pozabili geslo, tudi sami ne boste morali dostopati do datotek na disku.

POSODABLJAJTE VAŠE PROGRAME

Zlonamerni programi še zmerja predstavljajo eno večjih groženj vam in vašim delodajalcem. Če hekerji lahko okužijo vaš domač računalnik s ”trojancem” ali ”keylogger-jem”, lahko zasežejo vaše osebne podatke in občutljive podatke podjetja.

Naložite si brezplačno poizkusno Panda Dome zaščito za izboljšanje varnosti. Panda Dome bo zaznal in odstranil zlonamerne programe, ki so že nameščeni ter preprečeval širjenje novih virusov, trojancev in črvov, ki bi okužili vaš sistem.

 

ENAKA PRAVILA VELJAJO ZA DELO V PISARNI IN DOMA

Na delu se pričakuje, da sledite določenim pravilom za zaščito izgube podatkov in hekanja. Enakim pravilom kot v službi in zgornjim nasvetom v korist zaščite sledite tudi, ko delate od doma.