Hekerji vsak dan pošljejo na milijone e-pošt za krajo podatkov – in včasih so uspešni. Vse kar je potrebno, je en klik na napačno povezavo in naš računalnik je okužen z zlonamerno programsko opremo. Kriminalci zato lahko ukradejo občutljive osebne podatke ali uporabijo okužen računalnik kot del botnet-a.

To vse je več kot le nadležno dejanje. Ko se vaš računalnik okuži, postanete žrtev zločina.

OPRAVITE SODNI KLIC

Ko pride do okužbe z zlonamerno programsko opremo, organi za kazenski pregon najverjetneje ne bodo zainteresirani. Težavo lahko prijavite, a ker je škoda relativno majhna, je velika verjetnost, da ne bodo izvedli niti najbolj osnovnih preiskav.

To lahko spremenite, če ugotovite, da so bili ukradeni osebni podatki ali da so vam ukradli osebno identiteto. Taki kriminali/napadi imajo lahko obsežnejše posledice – za vas in vse ostale posameznike ali podjetja, ki jih hekerji poizkušajo ogoljufati. Zelo verjetno je, da ste sami le ena od mnogih napadenih oseb, zato bo policija morala ukrepati.

 

Torej, kako ukrepati, ko ste napadeni?

  1. Preiščite v kolikor je nameščena zlonamerna programska oprema

V kolikor je bil vaš računalnik ogrožen, morate omejiti morebitno škodo. Z odstranitvijo zlonamerne opreme prekinete hekerjevo povezavo do vašega računalnika in jim preprečite, da bi ukradli še več podatkov. Če nimate naloženega protivirusnega programa, si takoj prenesite brezplačen Panda Dome.

  1. Spremenite svoja gesla

Spremeniti morate svoja gesla, za vsak slučaj, če so bila tudi ta ogrožena. Ne pozabite spremeniti gesel/kod na vseh vaših napravah – računalnik, tablica, telefon …

  1. Kontaktirajte vašo banko

Nato morate preprečiti nadaljnje goljufive dejavnosti. Stopite v kontakt z vašo banko in jim razložite situacijo. Najverjetneje bodo preklicali vašo kartico in vam začasno ustavili vaš bančni račun, medtem ko bodo oni raziskovali kršitev.

  1. Zberite posnetke zaslona

Policija in zavarovalnica bodo zahtevali dokaze storjenega napada. Kjer imate možnost, naredite posnetke zaslona, ki prikazuje nastalo škodo.

  1. Kontaktirajte policijo

Zdaj lahko kontaktirate policijo. Vsaka država in policija ima svoj način poročanja o kibernetskih napadih, zato sledite navodilom na njihovih spletnih straneh oz ustrezni telefonski številki. Ne pozabite vprašati za številko vašega primera.

  1. Kontaktirajte kreditni urad

Storjena prevara z vašo identiteto bo zapisana v vašo kartoteko. Kontaktirajte pristojni urad, da prijavite nastalo situacijo – tako bodo odstranili lažen zapis v vaši kartoteki, da vaša kreditna ocena ne bo ogrožena.

UKREPAJTE HITRO

Biti žrtev hekerskega napada in kraje identitete je lahko zelo stresna – vendar morate ukrepati hitro, da omejite škodo. Prijava napada pomaga policiji slediti organiziranim kriminalcem in pomaga zaščititi vas proti kasnejšim posledicam.