V današnjih časih je vedno manj denarja za dobrote in vedno več ga porabimo, za preživetje. Da sledimo trendom zahtev programske opreme ne potrebujemo vedno nov računalnik. Z manjšimi nadgradnjami lahko podaljšamo uporabnost starega računalnika. Pri tem se ustavimo pri vprašanju, kaj naj nadgradimo? Naj začnemo s spominskim modulom, trdim diskom, procesorjem, grafično kartico, ohišjem itd.?

Odgovor, je dokaj enostaven nikakor dokončen odvisen pa je od vas. Ker ni vsaka nadgradnja za vsakogar je za začetek pomembno premisliti za kaj pravzaprav računalnik uporabljate, kaj bi radi naredili z njim in ugotoviti kje je njegova šibka točka.

Spominski modulpomnilnik-ddr4-8gb je lahko najcenejša nadgradnja, ki jo lahko naredite, vendar pri večini sodobnih računalnikov ne boste zaznali ogromnih sprememb. Pri večini 4GB – 8GB spominskega modula zadovoljuje potrebam povprečnega uporabnika in z nadgradnjo slednjega ne bo občutiti hitrejšega delovanja v aplikacijah in igrah. Pri uporabnikih, ki uporabljajo več programov hkrati in uporabljajo zahtevne aplikacije (npr. photoshop, video orodja, virtualna orodja npr. VirtualBox ali VMware), pa bodo z lahkoto porabili 16GB+ spomina. Pri tem je potrebno upoštevati, da za izkoristek omenjenih količin spomina obvezno potrebujete 64 bitni operacijski sistem in da je za najboljši izkoristek spomina potrebno nadgraditi modelu  z enako znamko spomina, če ne kar modela.

Če ga še nimate je nadgradnja na SSD ena izmed najboljših nadgradenj, ki si jih lahko privoščite v smislu splošne hitrosti. Stari trdi diski so bili vedno ozko grlo in z nadgradnjo tega v SSD pospešite zagonski čas operacijskega sistema ter aplikacij. Slednji ne bo pospešil delovanja igre, osveževanja spletne strani, boste pa ob zagonu večih orodij opazili bistveno razliko. ssd diskKakor pravijo uporabniki, ko si enkrat okusil SSD, ne boš prešel nazaj na staro obliko trdega diska. Pri tem je edini problem vaša obstoječa namestitev operacijskega sistema in ponovno nameščanje. V primeru, da boste klonirali obstoječ sistem, upoštevajte kapaciteto obstoječega trdega diska. V kolikor se spogledujete z manjšimi kapacitetami SSD diskov je glede na padanje cen vseeno priporočljivo, da vzamete vsaj 256GB SSD. Če iščete dolgotrajnejšo rešitev pa vseeno posezite po 512GB ali 1TB SSD disku, saj so se v zadnjih letih pojavili SSD diski v dosegljivem cenovnem razredu.

Nadgradnja grafične kartice pride v poštev tistim, ki želite uživati v tekočem delovanju iger, v uživanju detajlov, v hitrejšem obdelovanju video vsebine, uporabi večih monitorjev in aplikacijah (npr.  Photoshop). graficna-kartica-geforce-gtx-770-oc-4096mb-asus-pcieV kolikor uporabljate integrirano grafiko in želite igrati igre, želite imeti sliko v visoki ločljivosti in brez neželenega zatikanja, potem je to prava odločitev za vas. Ker so zmogljive grafične kartice izredno drage, si lahko namesto tega omislite nakup nekoliko cenejše grafične kartice in jo povežete z obstoječo kartico v SLI ali Crossfire (tukaj je potrebno nekoliko več pozornosti o združljivosti grafične kartice in osnovne plošče).

Nadgradnja procesorja je najredkeje uporabna in pride v poštev za uporabnike, ki uporabljajo aplikacije za kodiranje video ali avdio vsebine. Pri tem pridejo do izraza multi-core procesorji, ki izprocesor-intel-core-i7-4790k-400-ghz-hd4600kažejo svojo moč pri večopravilnosti in intenzivnih procesih. Na žalost največkrat te nadgradnje ne pridejo v poštev pri uporabnikih prenosnih računalnikov, saj te niso bile predvidene s strani proizvajalcev. Tu je največkrat problem podpore osnovne plošče za nove procesorje. Posledično tudi pri osebnih računalnik lahko sledi nadgradnja osnovne plošče, kjer je smiselnost nadgradnje vprašljiva zaradi same cene.

Ste siti hrupa in se vas računalnik vedno pregreva? V temu primeru posezite po novem hladilniku procesorja. Ker so se cene na trgu znižale, vam priporočamo vodno hlajenje. S tem boste dosegli najprimernejše delovne pogoje za vaš procesor. hladilnik-xilence-za-cpu-am3-am2-am2-939-940-754-pwm-95mmHkrati boste dosegli velik preskok, kar je ključni dejavnik, če želite naviti CPU ali GPU. Poleg tega boste bistveno zmanjšali hrup. V kolikor vam ohišje dovoljuje, preidite iz manjših ventilatorjev na večje, pri temu bodo večji ventilatorji z manj vrtljaji dosegli enak učinek, posledično pa s tem proizvajali bistveno manjšo količino hrupa.

Ob nakupu novega računalnika pogosto dobimo osnovno ohišje, ki ne omogoča oziroma ima omejene nadgradnje. V temu primeru si omislimo nekoliko boljše ohišje. S to nadgradnjo pridobimo zmanjšan obseg hrupa, nove priklope, kot so sprednji USB 3.0, vgradnja komponent  z vijaki na injekcijski sistem, lepši vizualni izgled, možnost vgradnje dodatnih ventilatorjev, morebitnih žarečih LED trakov itd. Poleg tega nam dobro ohišje lahko služi tudi pri kasnejši sestavi novega računalnika.

Nadgradnja strojne opreme je nekaj posebnega. Pri tem si je potrebno vzeti nekaj časa, saj želimo, da nam računalnik služi čim dlje. Pri nepremišljeni nadgradnji pa lahko hitro naredite napako, kar vas vodi še v nove nadgradnje. Tako se lahko hitro vprašate v smiselnosti nadgradenj v primerjavi z nakupom novega računalnika. Z drugimi besedami, če imate zelo star računalnik, ne boste mogli v celoti odpravi ozkih grl.

 

Pripravil: Igor Šanjug, vodja servisa in logistike, Anni d.o.o. / igor.sanjug@anni.si