Videokonference iz leta v leto kažejo svojo rast, saj se organizacije zavedajo, kako pomembno je pretakanje informacij. Pa naj gre tukaj za manjša podjetja, ki si le izmenjujejo različne informacije, ali pa za večje organizacije, ki na daljavo vodijo kar celotne sestanke.

Trend uporabe videokonferenčnih sistemov se zvišuje predvsem zaradi dejstva, da se v današnjem svetu vse bolj uveljavlja delo na daljavo oziroma delo od doma.

Svoje je naredila tudi tehnologija, ki pred leti seveda ni omogočala kvalitetnega in zadovoljivega delovanja in se posledično organizacije niso odločile za korak, ki bi v podjetje integriral videokonferenčne sisteme.

Videokonferenca

Pod videokonferenco lahko uvrstimo prav vse pogovore preko spleta, ki jih izvajamo s pomočjo različne programske in strojne opreme. Ljudje ob pojmu videokonferenca najprej pomislimo na kamero in pa programsko opremo, ki nam omogoča uporabo le te. Da pa pojmu lahko zares rečemo videokonferenca, morata v pogovoru biti prisotni vsaj dve osebi, ki tako uporabljata zvočno in video tehnologijo.

Kakšno opremo potrebujemo?

Oprema, ki jo potrebujemo za uspešno izvajanje videokonference se razlikuje glede na namen uporabe. Poznamo tiste manj zahtevnejše oblike, kjer želimo izvajati le splošen pogovor med dvema osebama in pa tudi sisteme za pogovor med več osebami hkrati.

Tako lahko za manjše pogovore uporabimo preproste kamere, ki omogočajo visoke ločljivosti – Full HD, ali pa vsaj HD (720p), za dobro videokonferenco pa je potreben tudi dober mikrofon, ki zna biti pri kamerah nižjega cenovnega ranga precej slab in ne zadošča kvalitetnim pogovorom. Večina uporabnikov se zato pri kamerah nizkih cenovnih razredov odloči za nakup dodatnega mikrofona, ki bo drastično izboljšal zvok vgrajenega mikrofona.

Skupine do petih uporabnikov

Za manjšo skupino ljudi priporočamo preproste videokonferenčne sisteme, ki bodo zadoščali za skupine do približno petih uporabnikov. Eden izmed primernih sistemov bi bil Logitech BCC950, ki je enostaven za vzpostavitev in omogoča zadostno število funkcionalnosti za kvaliteten pogovor.

Rezultat iskanja slik za Logitech ConferenceCam BCC950


Logitech BCC950

  • 1080p full HD 30 fps
  • 78° vidni kot
  • Vgrajen stereo mikrofon z možnostjo odpravljanja šumov
  • 180° obrat / 55 ° nagib

Domače pisarne in sobe

Če redno vodite sestanke, seminarje ali kaj podobnega in želite, da vas uporabniki na drugi strani vidijo in slišijo zelo kvalitetno, vam zadostuje konferenčna kamera Logitech Connect. Gre za preprost sistem, namenjen majhnim sobam oz. pisarniškim sobam, pri čemer vam kamera omogoča tudi do 90° vidni kot in vgrajen mikrofon z možnostjo odpravljanja nepotrebnih šumov iz ozadja.

Rezultat iskanja slik za Logitech ConferenceCam Connect

Logitech Connect

  • 1080p full HD zajem videa
  • Avtofokus
  • 90 stopinjski vidni kot
  • Vgrajen stereo mikrofon z možnostjo odpravljanja šumov
  • Priložen daljinec
  • Enostavna namestitev in uporaba
  • Bluetooth in NFC povezovanje

Sejne sobe in večje pisarne

Odlična kvaliteta pa je predvsem potrebna pri organizacijah, ki organizirajo večje sestanke in seminarje in se jih posledično udeležuje večje število ljudi. Konferenčni sistem Logitech Group je kot nalašč za takšne skupine in bo odlično služil za izvedbo pomembnih sestankov na daljavo. Logitech Group za delovanje ne potrebuje dodatne programske opreme. Enostavno ga prek USB kabla priključite na računalnik in že deluje. Uporabljate ga lahko s katerimkoli konferenčnim programom.

Rezultat iskanja slik za logitech ConferenceCam group

Logitech Group

  • Štirje vsesmerni mikrofoni, ki pobirajo zvok do 6 metrov
  • Frekvečni odziv: 100 – 11.000 Hz
  • Gladko motoriziran nagib in povečava – levo/desno +/- 90°, gor/dol +35° / -45°
  • Brezizguben 10-kratni zoom
  • Vidni kot: diagonala – 90°, vodoravno – 82,1°, navpično – 52,2°
  • Full HD 1080p 30fps snemanje
  • Avtomatsko ostrenje

Programi za videokonference

Ključnega pomena pa je tudi programska oprema, ki omogoča izvajanje takšnih pogovorov. Najbolj razvita aplikacija po celem svetu za opravljanje takšnih klicev je definitivno Skype oziroma Skype for business. Ta nam omogoča videokonferenčni klic večih oseb, kot tudi deljenje našega zaslona ostalim uporabnikom, kar pripelje do boljše produktivnosti.

Spletni seminarji

Za vodenje različnih spletnih seminarjev (t. i. Webinar) se je na spletu uveljavil tudi ezTalks, ki nam omogoča, da si ustvarimo svoj lasten spletni seminar in gledalcem omogočimo ogled le tega. Gledalci za pridružitev ne potrebujejo kamere ali česa podobnega, lahko pa v webinarju sodelujejo tako, da s pomočjo klepetalnika tudi komentirajo.

Rezultat iskanja slik za eztalks webinar

To seveda nista edini aplikaciji za opravljanje videokonferenc, a jih je na trenutnem trgu enostavno preveč, da bi jih omenjali vsakega posebej. Videokonferenčni klici bodo zato predvsem zaradi rasti tehnologije in omogočanja dela na daljavo postali stalna praksa in ob enem nudili možnost komunikacije in izobraževanja kar na daljavo.