Večina podjetij in podjetnikov si črnega scenarija ne more niti zamisliti. Ne le varnostna higiena, tudi zdrava kmečka pamet pravi, da za poslovanje kritični sistemi in aplikacije preprosto potrebujejo varnostne kopije podatkov.

Za poslovanje kritični sistem je tisti del IT-infrastrukture, ki je bistven za preživetje podjetja ali organizacije. Kadar pride do njegovega izpada ali motenj v delovanju, to znatno vpliva na poslovanje podjetja. Gre za različne transakcijske sisteme, nadzorne sisteme in številne drugi računalniški sistemi, ki ob nedelovanju negativno vplivajo na poslovanje in podjetju povzročajo škodo.

Vsi sistemi in aplikacije pa pri svojem delu uporabljajo takšne ali drugačne podatke. Torej ni dovolj, da podjetje naredi vse, kar je v njegovi moči, da vitalen sistem ali aplikacija »ne pade«, temveč mora podobno skrb izkazati tudi za podatke. Da, govora je o varnostnem kopiranju. Pri tem ni pomembno le, da so (vsi res pomembni) podatki varno shranjeni, temveč velja pri oblikovanju politike varnostnega kopiranja upoštevati še vrsto drugih dejavnikov. Kako hitro lahko podjetje obnovi delovanje sistemov iz varnostnih kopij in na kakšno strojno opremo je mogoče sisteme obnoviti, so pomembni dejavniki.

Vprašajte se, kako dolgo si lahko privoščite, da so strežnik, delovna postaja ali shranjeni podatki nedostopni, preden začne izpad vplivati na uspešnost vašega podjetja? 1 mesec, 1 teden, 1 dan, 1 ura?

Kako dolgo bo trajalo, da bodo vaši sistemi ponovno delujoči? 1 ura, 1 dan, 1 teden, 1 mesec?

 

Pomembne naloge zaupajte strokovnjakom

Številna podjetja se zanašajo na v okenske operacijske sisteme vgrajeno programsko opremo Microsoft Backup za varnostno kopiranje svojih strežnikov in delovnih postaj. Pri čemer pa le redka razumejo njene možnosti obnove podatkov in poslovanja. Kot je pri brezplačnih rešitvah v navadi, imajo te različne omejitve, nič drugače ni z Microsoft Backup. Če želite z njo obnoviti celoten sistem (ang. bare metal restore), vključno z operacijskim sistemom in vso nameščeno programsko opremo ter bazami podatkov, moramo to storiti z enako strojno opremo. To v praksi pomeni, da ne boste mogli povrniti celotnega sistema v delujoče stanje brez dodatnega časa in stroškov (razen če premorete identičen dvojnik sistema, ki ga lahko uporabite za obnovitev). Sistem z enakimi tehničnimi specifikacijami žal ni enak identični strojni opremi!

Pod črto je rešitev Microsoft Backup še vedno zgolj zaščita pred odpovedjo posamezne komponente (npr. trdega diska) ali napako v programski opremi. Omogoča vam obnovo podatkov na neko predhodno stanje. Ne bo pa vas zaščitila pred hujšo okvaro strojne opreme, požarom, krajo ali vandalizmom – v večini primerov ne boste mogli obnoviti celotnega sistema na različno/novejšo strojno opremo. Namesto tega bo treba ročno izvleči podatke iz varnostne kopije z uporabo dodatne programske opreme in znova vse ročno prenesti v nov sistem. To lahko traja dneve ali celo tedne, odvisno od tega, kaj obnavljate in koliko podatkov je treba obnoviti. In vse to stane!

Prava programska oprema za varnostno kopiranje vam ponuja izbiro različnih možnosti za obnovitev vaših podatkov in čim hitrejše izvajanje storitve varnostnega kopiranja, kakor tudi nadzor nad (ne)delovanjem le-te. Pišite nam za celovit pregled vašega sistema za izvajane varnostnega kopiranja, oblikovanje politike varnostnega kopiranja ali testno postavitev v vašem okolju. Pomembne naloge namreč velja zaupati strokovnjakom, ANNI-jeve dobite na e-poštnem naslovu Acronis@anni.si.