V začetku avgusta smo lahko dočakali izid težko pričakovane 10. generacije Intelovih mobilnih procesorjev. Ice Lake, kot so jih poimenovali so prvi izmed nove, že desete generacije Intel procesorjev, ki pa bodo na žalost prisotni le v “mobilnih napravah” (prenosniki, tablični računalniki, telefoni).

Tako Intel kot AMD sta svoje nove procesorje predstavila na sejmu Computex 2019, ki se je odvijal v maju letošnjega koledarskega leta. AMD je takrat že uradno napovedal izid 3. generacije svojih procesorjev Ryzen, ki so izšli v mesecu juliju, v medtem ko so pri Intelu na sejmu omenili, da njihovi novi procesorji v prenosne računalnike prihajajo do konca leta 2019.

Novi procesorji bodo nosili precej nenavadno ime, ki bo kar nekaj ljudem delalo preglavico. Prisotni bodo vse od modela i3 do i7, izdani pa bosta dve seriji (U-series in Y-series).

Vsi procesorji 10. generacije s precej nenavadnimi imeni.

Kdo je boljši ?

Strastni oboževalci procesorjev in bitke med AMD-jem ter Intelom pa so že prišli na svoj račun in preizkusili moč novih procesorjev 10. generacije. Testi so bili opravljeni s pomočjo Geekbench orodij, kjer smo lahko videli presenetljive rezultate.

Na testu sta tako pristala procesorja Intel i7-1065G7 ter AMD Ryzen 9 3900X, ki sta bila uporabljena v prenosnem računalniku HP Spectre x360. Rezultati so pokazali, da je Intelov 1065G7 zmagal v bitki z enim jedrom, medtem ko je seveda v več jedrni uporabi Ryzen 3900X praktično pokosil svojega nasprotnika.

Vseeno gre za kar zanimiv podatek, če upoštevamo dejstvo, da je omenjeni Intelov procesor namenjen le mobilnim napravam in deluje z manj kot polovično osnovno taktno hitrostjo ter 20% manjšo TDP (Thermal Design Power) močjo.

intel 10th gen ice lake project athena core performance

Intel bo torej z integracijo svojih novih 10nm procesorjev začel že sedaj in naj bi do konca letošnjega koledarskega leta dodobra nadgradil vse mobilne naprave.

No, dejstvo je da se je torej bitka za najboljše procesorje sedaj dobro razvila in komaj čakamo, da vidimo kdo bo iz leta v leto svoje procesorje razvijal bolje.