Igričarji si pogosto zastavimo vprašanje, kakšen računalnik za vraga naj si kupim, da bo ustrezal vsemu kar potrebujem. Naj kupim dražji prenosnik, ki bo imel že vgrajene vse potrebne komponente, ali pa naj se rajši odločim za nakup “kište” in dodam še kar nekaj denarja za periferijo … Za vas smo zato naredili krajšo primerjavo gaming prenosnika ter osebnega računalnika, ki ju lahko kupimo za podobno ceno.

Kot sestavljeni osebni računalnik smo v primerjavo vzeli naš ANNI GAMER Extreme model, ki velja za enega najzmogljivejših pri nas, v dvoboj pa smo ga podali s prenosnikom Razer Blade Pro 17. Potrebno je seveda omeniti, da so sestavljeni računalniki po navadi malce dražji, kot če bi kupovali komponento po komponento in nato sami sestavili računalnik, a za današnjo primerjavo smo si vzeli že oba “sestavljena” računalnika.

Cena

Najprej se bomo ustavili pri ceni obeh naprav, ki definitivno ne veljata za “poceni” izbiri. Sklicevali smo se na ceno našega osebnega računalnika, ki ga je možno dobiti za približno 2,100€, medtem ko je Razerjeva mašina posegla še malo višje in sicer na 2.200€. Gre torej za visok cenovni rang igričarskih naprav od katerih lahko pričakujemo le najboljše. Pa je res tako? Poglejmo.

Komponente

A kaj za ta denar dejansko dobimo? Podrobno si poglejmo komponente ter jih primerjajmo med sabo.

ANNI GAMER Extreme

Procesor Grafična kartica Pomnilnik Disk Matična plošča Ohišje Darilo
Intel Core i9-9900K Nvidia GeForce RTX 2080 SUPER 8 GB 16 GB DDR4 3200 MHz (2x 8 GB) SSD disk 500 GB M.2 NVMe Samsung 970 EVO MSI Z390-A PRO z Intel Z390 veznim čipom ATX midi tower Antec DF500 RGB Panda Dome Essential – licenco za eno leto!

Razer Blade Pro

Procesor Grafična kartica Pomnilnik Disk Zaslon Kamera
Intel® Core™ i7-9750H NVIDIA® GeForce RTX™ 2060 6GB 16GB dvokanalni DDR4-2667MHz, razširljiv na 64GB 512GB SSD (NVMe PCIe 3.0 x4) 17,3″ 144 Hz 1920×1080 Full HD Spletna kamera 720p z Windows Hello IR

Opazimo lahko torej nekaj razlik, kar je seveda za pričakovati. A če primerjamo zmogljivost osnovnih komponent, ki so potrebne za delovanje računalnika, lahko kaj kmalu opazimo, da so komponente v osebnem računalniku zagotovo boljše. i9-9900K velja za trenutno enega najboljših procesorjev za igranje iger, zato se i7-9750H z njim nikakor ne more primerjati. Kar se tiče grafike, tudi tukaj vidimo razliko med 2080 Super ter 2060 RTX, a ta ni tako gromozanska. Kapaciteta pomnilnika je pri obeh enaka, a razlika je opazna pri taktu, kjer ima prednost ponovno osebni računalnik. Zmagovalec po zmogljivosti za isti cenovni rang je torej zagotovo namizni računalnik.

Uporabnost

A ob nakupu osebnega računalnika Anni Gamer Extreme ali katerega koli drugega, moramo upoštevati še dejstvo, da je potrebno dokupiti še kar nekaj periferije. Pravi igričarji, se najverjetneje ne bomo zadovoljili s “cenenimi” pisarniškimi miškami in tipkovnicami, vendar bomo posegli po tistih dražjih, mehaničnih oz. optičnih napravah. Poleg tega je potrebno dokupiti še zaslon, ki pa v tem primeru naredi kar precejšnjo razliko. Pri Razer Blade Pro prenosniku je sam 17.3″ 144 Hz zaslon že vgrajen v prenosnik, medtem ko moramo pri osebnemu računalniku za npr. 24″ 144 Hz monitor odšteti vsaj 200€. Tako se cena pri osebnemu računalniku kar hitro povzpne na vsaj 2,500€.

Prenosljivost in zasedenost prostora

Kar se tiče prenosljivosti naprave, tukaj dosti ne moremo debatirati, saj se prenosni računalniki z namenom tudi tako imenujejo. Osebne računalnike bomo težko vzeli na pot in pritisnili en sam gumb za zagon. Tam seveda potrebujemo kar nekaj kablov in tisto glavno, prostor. Prenosnik bo v primerjavi z osebnim računalnikom zavzel precej manj prostora, kar da nekaterim uporabnikom odgovor na slednje vprašanje o izbiri prenosnika oz. PC-ja.

Nadgradljivost in zaključne misli

Nadgradnja naprave je tudi ena izmed ključnih vprašanj, ki se pojavlja pri računalnikih na splošno. Tukaj moramo prednost definitivno dati osebnim računalnikom, ki omogočajo lažjo in ob enem tudi boljšo/zmogljivejšo nadgradnjo samih komponent. Prenosniki so pri nadgradnji precej omejeni, a se trend vseeno z zadnjimi nekaj modeli izboljšuje. Tako lahko pomnilnik nadgrajujemo brez večjih težav, enako velja tudi za disk, a to je pravzaprav to, saj moramo za preostale komponente imeti kar nekaj znanja ali pa nam prenosniki tega sploh ne omogočajo (vsaj na varen način ne).

Če potegnemo črto lahko opazimo, da se napravi med seboj ne razlikujeta ogromno, saj ima vsaka svoje prednosti in tudi slabosti. Pri nakupu računalnika, se moramo predvsem vprašati, kakšen je naš življenjski slog v katerem delujemo in kako uporabna bo dejansko naša “mašina”, na kateri bomo preigravali igre. Če torej s prostorom in denarjem niste omejeni in se igranja iger predvsem poslužujete doma, je pravi odgovor potem definitivno osebni računalnik, če pa ste se med omenjenimi omejitvami nekje našli, pa vam bo morda bolj služil prenosni računalnik.