Državni zbor je sprejel Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti, ki med drugimi prinaša tudi digitalne bone v vrednosti 150 evrov za nakup računalniške opreme in obisk računalniških tečajev.

Z napredkom tehnologije v zadnjih dveh desetletjih živimo v svetu, ki je obogaten z računalniki in ostalimi tehnološkimi napravami. Prevlada tehnologije v vseh spektrih našega življenja poudarja pomen digitalne pismenosti ne le za odrasle, ampak tudi za najmlajše. Digitalni svet ponuja ogromno koristi in prednosti, vendar je lahko z nepravilno rabo in nerazumevanjem tehnologije neobvladljiv in celo nevaren.

Digitalna pismenost je lahko preprosta ali zapletena. V najbolj preprostem jeziku digitalna pismenost pomeni zmožnost krmarjenja po spletu, pošiljanja e-pošte ali uporabe družbenih medijev. Nanaša pa se tudi na globlje razumevanje tehnologije, kot na primer praktična spretnost s programsko opremo, ustvarjanje bloga, kodiranje, uporaba raznovrstnih aplikacij in podobno.

Znanje pa je brezpredmetno, če nimamo ustrezne računalniške opreme.

 

Digitalni boni vredni 150 evrov

Glavni cilj novega Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki ga je Državni zbor sprejel 28. februarja, je z osnovnimi digitalnimi kompetencami opremiti vsaj 80 % odraslih. V ta namen zakon med drugimi spremembami prinaša digitalne bone v vrednosti 150 € za nakup nove, rabljene ali obnovljene računalniške opreme.

»Današnji sprejem zakona pomeni, da bomo lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja v naši zgodovini,« je dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Med prvimi prejemniki digitalnih bonov za nakup računalniške opreme bodo osnovnošolci zadnje triade, dijaki in študenti. Do bona v vrednosti 150 evrov za nakup računalniške opreme bodo upravičeni tudi starejši od 55 let, ki pa se bodo morali udeležiti subvencioniranih tečajev digitalnih veščin.

Prvi digitalni boni za nakup računalniške opreme bodo na voljo od 15. junija. Zasnovani so podobno kot turistični boni, zato bodo prejemniki že seznanjeni s pogoji in postopkom koriščenja. Med prvimi prodajalci računalniške opreme, ki bodo omogočali koriščenje digitalnega bona, je podjetje ANNI d.o.o., kjer bodo upravičenci lahko digitalni bon porabili za nakup nove ali obnovljene računalniške opreme, kot je prenosni ali namizni računalnik, tablica, monitor, spletna kamera in ostala računalniška oprema. Digitalni boni za nakup računalniške opreme bodo znotraj družine združljivi.

 

Kaj pa ostale ciljne skupine? Ali zakon dopušča možnost širjenja nabora upravičencev?

»To možnost pušča zakon odprto,« pravi Andrijanič. Dodaja, da bodo na začetku prioriteta skupine prebivalcev, ki najbolj potrebujejo pomoč, v prihodnje pa bo izbor upravičencev temeljil na podlagi načrta spodbujanja digitalne vključenosti, ki ga bo vlada potrjevala vsake dve leti.

Zakon naj bi obenem olajšal problematiko digitalne izključenosti, ki je vseprisotna v času epidemije. Mladim bo omogočen obisk brezplačnih tečajev naprednih digitalnih veščin (programiranje, robotika, umetna inteligenca …), s katerimi želijo navdušiti mlade generacije nad tehniškimi poklici prihodnosti.

Za starejše od 55 let želijo z zakonom omogočiti pridobivanje osnovnih digitalnih veščin. Na praktičnih tečajih se bodo udeleženci naučili uporabljati spletno banko in spletne storitve javne uprave.

Prvi javni razpisi za subvencionirane tečaje digitalnih veščin so predvideni v jeseni.