Zaradi evolucije koronavirusa se je v zadnjih tednih povečalo število ljudi, ki delajo od doma.

Da bi dostopali do skupnega omrežja, večina podjetij zagotovi računalnike in oddaljeno povezavo, da lahko zaposleni dostopajo do skupnih storitev preko njihove internetne povezave.

Torej, kako lahko zagotovimo, da bo celoten proces povezovanja varen?

5 nasvetov, kako zagotoviti oddaljen dostop do skupnega omrežja

Računalniki morajo biti zaščiteni z napredno varnostno zaščito (EDR), ki potrjuje, da so vsi tekoči procesi zanesljivi in varni. Le tako lahko zaustavimo kibernetske napade , ki niso zlonamerni ali pa tiste bolj napredne, ki bi lahko prišli do skupnega omrežja podjetja preko računalnikov zaposlenih.

V veliko primerih zaposleni uporabljajo svoje računalnike za dostop do skupnih virov. V tem primeru jih mora podjetje pozvati, da si namestijo enake varnostne rešitve kot jih uporabljajo v podjetju ali pa ne uporabljajo svojih računalnikov. Sicer so sredstva podjetja lahko ogrožena, brez da bi sploh opazili.

Povezava med računalnikom in omrežjem podjetja mora biti zavarovana s povezavo VPN (Virtual Private Network). Navidezno zasebno omrežje (VPN) je tehnologija, ki jo uporabljajo podjetja ali posamezniki tako, da pri povezovanju z oddaljenimi omrežji oz. računalniki izkoriščajo javno omrežje – internet, pri tem pa ohranjajo visoko stopnjo zasebnosti ob pomoči določenih protokolov (tunneling protocol) in varnostnih postopkov.

Gesla, ki jih uporabljamo za dostop do poslovnih storitev, morajo biti zapletena in težko uganljiva. Poleg tega je za zagotovitev, da nihče ne poskuša ukrasti naše identitete, pomembno uporabljati večfaktorski sistem avtentikacije (MFA). Zaradi dvojno certificiranih sistemov za dostop do skupnih virov lahko bolje zaščitimo dostop do navideznega zasebnega omrežja (VPN), vpise zaposlenih v portale ter aplikacije v oblaku.

Sistemi požarnega zidu so prva linija obrambe omrežja podjetja. Ti sistemi so torej osnova za zaščito dodatnega prometa, ki nastane pri delu na daljavo. Sistemi nadzorujejo vstopni in izstopni promet ter se »odločijo«, katerega blokirati ali dovoliti, glede na prejšnje varne povezave. Po tem takem je požarni zid osnovni element pri zaščiti skupnih omrežij.

Storitve upravljanja omrežij, aplikacij in uporabnikov ter sistemi za odzivanje in odpravo nastalih pomanjkljivosti so nujno potrebni za spremljanje vseh dejavnosti in za zagotavljanje neprekinjenega poslovanja. Dokumenti z občutljivo ali zaupno vsebino so eden izmed virov, ki mora biti še toliko bolj natančno nadzorovan. Tako bodo podatki vašega podjetja ostali zaščiteni, kjerkoli so.

Upamo, da ste vsi zdravi in, kolikor je to mogoče, glede na nenavadne razmere, ostajate mirni. Radi bi vas spomnili, da upoštevate osnovna priporočila o zaščiti.

Bi želeli, da vam pomagamo zaščiti vaše podjetje?
Povežite se z našo ekipo izkušenih varnostnih strokovnjakov;

Kontakt na panda@anni.si