Za razliko od preostalih Mesh sistemov, smo pri ASUS-u preizkušali kar same usmerjevalnike. Nekateri izmed njih imajo namreč vgrajeno tehnologijo AiMesh, ki deluje na povsem enak način kot sicer druge Mesh naprave. Če imate doma katerega izmed novejših ASUS usmerjevalnikov,  je tako čisto možno, da tudi vaš router podpira Mesh tehnologijo. Sami smo za delovanje AiMesh tehnologije preizkusili usmerjevalnika AX92U ter ter AX56U, ki sta postavljena v srednji in visok cenovni rang. Kako sta se obnesla na testu pa lahko preberete spodaj.

Vzpostavitev sistema in dodajanje naprav

Kot glavni usmerjevalnik v našem Mesh sistemu smo uporabili AX92U, ki smo ga tako priklopili kot prvega. Z enostavnim priklopom preko Ethernet kabla, smo začetno konfiguracijo opravili kar na računalniku, kjer nas navodila v slovenskem jeziku vodijo čez celoten potek namestitve. V začetnih korakih najprej nastavimo uporabniško ime, geslo ter potrebne WiFi nastavitve, ki jih bomo kasneje uporabili za dostop do nastavitev ter omrežja. Po kratki začetni namestitvi se že znajdemo na popularni ASUS nadzorni plošči, kjer nas pod zavihkom “Zemljevid omrežja” na desni strani pričaka polje AiMesh.

V AiMesh navodilih, ki jih sicer dobimo priložene k AX92U usmerjevalniku, je razložen tudi celoten postopek povezovanja obeh naprav, da bosta ti uspešno delovali v Mesh sistemu. Tako moramo za združitev, naš drugi usmerjevalnik (AX56U), povezati preko LAN vhoda ter nato sprožiti iskanje Mesh vozlišč (napravi sta torej za združevanje v bližini drug druge). Naprava je ob pravilnem priklopu praktično takoj zaznana, sistem pa nas pred vzpostavitvijo povezave povpraša še o potrditvi. Nato se prične malce daljše povezovanje obeh naprav skupaj, ki traja približno 3-5 minut. Enaki postopki so potrebni za dodajanje novih usmerjevalnikov, ki bi še bolj razširili sam WiFi signal.

Aplikacija ter nastavitve

ASUS se je pri razvoju aplikacije zares potrudil. Ob vstopu v aplikacijo, nas takoj pričaka slikovni prikaz našega Mesh sistema, v katerem lahko takoj razberemo na kateri usmerjevalnik je naša brezžična naprava tudi povezana. To je ena izmed funkcionalnosti, ki jih druge aplikacije nimajo in je za podobna testiranja še kako prišla prav. Tudi grafično je ASUS poskrbel za najbolj urejeno in pregledno aplikacijo, ki je zelo enostavna za uporabo, poleg tega pa vsebuje še celo goro nastavitev za vaše omrežje.

Testiranje hitrosti

Kot pri ostalih Mesh sistemih, smo tudi za ASUS usmerjevalnike naredili preizkus hitrosti. S samo stabilnostjo povezave oba usmerjevalnika nista imela težav, AiMesh pa je glede na našo lokacijo testiranja, uspešno preklopil med vozlišči (usmerjevalniki). Treba je omeniti, da so bili opravljeni tako zunanji kot notranji testi, vendar sta bila oba usmerjevalnika postavljena v notranjih prostorih (1. nadstropje ter 2. nadstropje), saj preizkušeni usmerjevalniki seveda niso namenjeni montaži zunaj. Zunanji domet je bil tako očitno krajši, a povsem zadovoljiv (do 20-30 metrov okoli hiše). Šibek signal se nam je pojavil ob testiranju iz bočne strani, kjer so bile v našem primeru precej debelejše stene, zato je bil najverjetneje to glavni razlog za slab domet.

 

*v oklepaju je zapisan usmerjevalnik na katerega je bila povezana naša naprava

*internetna hitrost 500 mbps/100 mbps

Download/Upload Neposredna bližina(AX92U) 2. nadstropje(AX92U) 1. lokacija(AX56U) 2. lokacija(AX56U) 3. lokacija Terasa (pred hišo)
Hitrost (mbps) 422/97,6 279/112 Šibek signal 126/46 Ni signala 30/22

Kaj je v paketu ?

Usmerjevalnik ASUS RT-AX56U / RX-AX92U
Napajalni adapter
Ethernet kabel (RJ-45,LAN)
Navodila za uporabo (v SLO)