Aruba Instant On je cenovno ugoden Mesh sistem, ki se odlično obnese v domačem okolju ter manjših pisarnah, kjer moramo zagotoviti brezskrbno internetno povezavo. Sami smo preizkusili Aruba Instant On AP11, ki deluje kot dostopna točka ali stikalo. Ker Aruba nima posebnih 2-pack ali 3-pack paketov dostopnih točk, je potrebno vsako dostopno točko kupiti posebej. Sami smo za test uporabili 3 dostopne točke AP11, ki smo jih priklopili in vzpostavili na vse možne načine.

Namestitev in vzpostavitev sistema

Aruba Instant On omogoča vzpostavitev sistema preko aplikacije Aruba Instant On, ki si jo je mogoče brezplačno naložiti na podprte prenosne telefone oz. tablice. V paketu sicer dobimo tudi manjša navodila, ki nam dajo vedeti, da bo namestitev precej enostavna in hitra. LED lučke na sami napravi nas nekako opozarjajo skozi celoten postopek namestitve, medtem ko nas aplikacija sprašuje ter vodi čez vzpostavitev sistema.

AP11 dostopno točko je možno priklopiti preko PoE priključka (adapter PoE priložen), ali preko priloženega napajalnega adapterja ter LAN kabla. Ob preizkušanju vseh možnih načinov, smo opazili manjši padec hitrosti ob uporabi PoE metode v primerjavi z direktnim napajalnim adapterjem, čeprav Aruba zagotavlja da je PoE adapter gigabiten. V naslednjih nekaj slikah se lahko sprehodite čez celotno vzpostavitev Mesh sistema.

Dodajanje novih naprav

Za podaljšanje WiFi signala je postopek popolnoma preprost. Ker naša prva naprava že deluje v polnem pogonu, nam bo pomagala pri iskanju novih dostopnih točk. Tako za nove dostopne točke ne bo nujno potrebna povezava s kablom v naše lokalno omrežje, vendar nam pri iskanju pomaga WiFi signal. Seveda bo sama žična hitrost v primerjavi z brezžično občutno hitrejša, vendar v nekaterih primerih povezava s kablom seveda ni mogoča. Tako je npr. v večini primerov z dodajanjem dostopne točke zunaj, kjer smo tudi sami preizkusili dodajanje nove dostopne točke preko brezžične povezave. Samo iskanje nam je vzelo 3-7 minut, hitrost pa je bila zelo učinkovita.

Testiranje hitrosti

Hitrost smo preizkušali iz različnih zornih kotov ter različnimi povezavami. Internetna hitrost, ki smo jo uporabili je bila 500 mbps / 100 mbps, a teh hitrosti v polni meri nismo nikoli zares dosegli.  Za začetek smo preizkusili hitrost brez zunanje dostopne točke, ki je s tremi dostopnimi točkami pokazala zelo zanesljivo delovanje. S tremi AP11 dostopnimi točkami smo imeli v večini predelov v stanovanju (spodaj na sliki), internetno povezavo 100-300 mbps, v malce manj dostopnih pa 10-70 mbps. Če smo AP11 dostopno točko priklopili direktno na modem, smo v neposredni bližini glavne dostopne točke, dosegli tudi 460 mbps / 110 mbps, a ta hitrost je kaj hitro padla.

*z modro barvo je označena pozicija AP11 dostopne točke za lažjo predstavo

  

*internetna hitrost 500 mbps/100 mbps

Download/Upload 1. lokacija 2. lokacija 3.lokacija Neposredna bližina
Hitrost (mbps) 7/9 27/33 5/5 460/110

Preostale nastavitve ter aplikacija

Aruba Instant On aplikacija sicer omogoča tudi celo goro nastavitev, ki so v prvi meri namenjene malo bolj veščim uporabnikom. Če vam aplikacija sicer ni všeč, ali pa ste bolj navajeni konfiguriranja naprav na računalniku, je Aruba razvila svoj portal, ki deluje povsem enako kot aplikacija. V spodnji galeriji si lahko še ogledate nekaj posnetkov zaslona iz same aplikacije ter urejanje nekaterih nastavitev.

Kaj je v paketu?

Napajalni kabel
Adapter
2x nosilca za stensko montažo
Ethernet kabel (RJ-45/LAN)
Kratka navodila za uporabo