Čakanja je konec! AMD nas je za konec leta 2020 razveselil z novico, da na trg že v naslednjih mesecih prihaja nova serija procesorjev AMD Ryzen, ki se bo lahko pohvalila z njihovo najnovejšo arhitekturo poimenovano Zen 3. Na včerajšnji predstavitvi, smo se lahko tako le še prepričali, da AMD zares postaja številka 1 v svetu procesorjev.

Na včerajšnji predstavitvi nas je AMD presenetil s kar nekaj novostmi, ki jih lahko pričakujemo pri novi generaciji procesorjev. Nova arhitektura, imenovana Zen 3 (“Milan”), bo nadgradnja prejšnji (Zen 2 – Rome), ki je kot prva na svetu pripeljala 7nm izdelavo procesorja. Smatramo lahko, da so se pri AMD-ju odločili za podobno potezo, kot jo Intel uveljavljal skozi svoj razvoj arhitekture procesorjev. “7nm+” arhitektura bo za AMD izrednega pomena, saj bo doprinesla višjo maksimalno frekvenčno mejo delovanja procesorja, izboljšan IPC (Instructions per cycle) ter novo topologijo predpomnilnika.

Čeprav smo nekako potiho pričakovali, da bo AMD predstavil 4. serijo procesorjev namenjenih osebnim računalnikom, vendarle temu ne bo tako. 4000 serija Ryzen procesorjev namreč zaenkrat ostaja namenjena le mobilnim procesorjem, ki jih že kar nekaj mesecev srečujemo v prenosnikih in tablicah. Pri podjetju AMD so se zato odločili, da naznanijo že 5. serijo Ryzen procesorjev, ki bo odlično konkurirala najmočnejšim Intelovim procesorjem.

Kar se tiče kompatibilnosti novih procesorjev, AMD še naprej vztraja pri odlični podpori. Nova generacija bo še vedno podprta na AM4 podnožju ter veznemu naboru (chipset) 500, ki smo jih sicer srečali že pri 3. generaciji Zen 2 procesorjev. V spodnji tabeli lahko preverite kompatibilnost vseh veznih naborov.

AMD Athlon™ procesorji z Radeon grafiko AMD Ryzen™ 1000 serija procesorjev AMD Ryzen™ 2000 serija procesorjev z Radeon™ grafiko AMD Ryzen™ 2000 serija procesorjev AMD Ryzen™ 3000 serija procesorjev z  Radeon™ grafiko AMD Ryzen™ 3000 serija procesorjev AMD Ryzen™ 5000 serija procesorjev
Kompatibilen z Kompatibilen z Kompatibilen z Kompatibilen z Kompatibilen z Kompatibilen z Kompatibilen z
X570 X X X
B550 X X X X X
A520 X X X X X
X470 Potrebna BIOS posodobitev
B450 Potrebna BIOS posodobitev
X370 X Potrebna BIOS posodobitev X
B350 X Potrebna BIOS posodobitev X
A320 X X

Kako dolgo bo potrebno čakati?

Na prihod novih procesorjev ne bo potrebno čakati ogromno časa, kot je to v zadnjem času v navadi Intela, saj je uraden datum izida že znan! Novi, 5000 Ryzen procesorji bodo na trg prišli že 5. novembra letos, znane pa so tudi že okvirne ameriške cene. Cenovno bo za Ryzen 5 5600X potrebno odšteti 299$, za Ryzen 7 5800X 449$ za Ryzen 9 5900X pa 549$.

Primerjava v zmogljivosti

Ker so Ryzen procesorji predvsem namenjeni igranju iger, kjer procesor izkorišča več jeder hkrati je prav zanimivo spremljati primerjave med Intelom, ki sicer bazira na “single-core” izvedbi. AMD se je na včerajšnji predstavitvi odločil primerjati dva približno enako rangirana procesorja (Ryzen 9 5900X ter Intel Core i9-10900K, kjer so predstavili zanimive rezultate. V oči bodeta dve najbolj priljubljeni igri na svetu: League of Legends ter Counter Strike: Global Offensive, kjer so rezultati naravnost fascinantni. Kar 19-21% boljši rezultati bodo pri veliko igričarjih zagotovo rezultirali v “zamenjavi” procesorja.

Kljub temu, da AMD še naprej navdušuje z izdelavo novih, močnejših procesorjev napram Intelovim, pa se AMD ne namerava ustaviti. Za leto 2021 so namreč že naznanili prihod nove, Zen 4 arhitekture procesorja, ki bo kot prva predstavljala 5nm izdelavo, pri AMD-ju pa so priznali, da že pridno in aktivno delajo na čimprejšnjem izidu.