AMD napovedal izid 3. generacije procesorja Threadripper a hkrati razočaral uporabnike

Minevata približno dva meseca od izida nove (tretje) generacije AMD Ryzen procesorjev, ki so prevzeli sam vrh na lestvici zmogljivosti. V našo trgovino je v teh dneh ob enem prišel tudi najmočnejši in najprestižnejši Ryzen 9 3900X, ki trenutno velja za najzmogljivejšega pri osebnih računalnikih.

Pretekli teden je AMD oznanil prihod novega procesorja AMD Threadripper 3. generacije, ki pa ne bo tako močan kot so s prva napovedovali. Mnogi so namreč pričakovali, da bo omenjeni procesor imel kar 32 jeder, kot jih ima sicer že trenutni Threadripper 2990WX , a so pri AMD-ju potrdili, da se bo število jeder ustavilo pri 24. To je sicer kar 8 jeder več kot jih bo imel AMD Ryzen 9 3950X, ki pa bo na trg prišel istočasno kot Threadripper.

To je tudi glavni razlog za nezadovoljstvo uporabnikov, saj so ob izidu 3. generacije Ryzen procesorjev pri AMD-ju obljubljali precej zgodnejši izid tega procesorja, a so se pojavile neprijetne težave. Če naj bi bil razlog za zamudo sprva omejena količina procesorjev, pa so na dan prišle manj spodbudne informacije, da procesorska moč ne deluje tako kot mora. Težave naj bi imeli tudi trenutni procesorji, ki pri navijanju procesorske moči naj ne bi dosegali obljubljenih številk in se je prav zato AMD odločil za zamik izida procesorja Ryzen 9 3950X.

Takole je izgledala napoved Ryzen 9 3950X, ki bi sprva moral iziti v mesecu septembru

Iz različnih koncev sveta je sicer možno slišati, da ima AMD precejšne težave tudi pri zagotavljanju zadovoljive količine novo izdanih procesorjev (serija 3000), kar še dodatno daje občutek, da bomo morali za Ryzen 9 3950X počakati malce dlje časa.

Kaj pa Threadripper?

Za prihajajočo serijo procesorjev Threadripper tretje generacije, AMD kar nekako “špara” z informacijami, saj vemo praktično zelo malo. Potrdili so sicer le dejstvo, da bodo imeli omenjeni procesorji v osnovni “le” 24 jeder in ne 32, kot nas je to večina pričakovala. Vseeno bi lahko 32 jedrnik dočakali kaj kmalu, saj naj bi se stvari odvijale podobno kot preteklo leto, ko so sicer za 2. generacijo Threadripperjev predstavili spodnje:

  • Ryzen Threadripper 2920X: 12-jeder, 24-niti, 3.5GHz do 4.3GHz
  • Ryzen Threadripper 2950X: 16-jeder, 32-niti, 3.5GHz do 4.4GHz
  • Ryzen Threadripper 2970WX: 24-jeder, 48-niti, 3.0GHz do 4.2GHz
  • Ryzen Threadripper 2990WX: 32-jeder, 64-niti, 3.0GHz do 4.2GHz (prvi 32 jedrnik na svetu)

Poleg tega bo za novo generacijo Threadripperjev po vsej verjetnosti potrebna tudi integracija novega chipseta (neuradno TRX40, TRX80 in WRX80), kar pomeni da bomo za uporabo procesorjev ponovno potrebovali novo matično ploščo.

Kar se tiče cen lahko le nekako primerjamo s prvo in drugo generacijo, kjer so cene 1. generacije segale od 450 do 950€, medtem ko se je cena 2. generacije povzpela vse do 2.000€ kar je mnogim predstavljalo velike glavobole. Cene se bodo zato najverjetneje gibale od 1.000-2.000€, a je za nakup pametneje počakati še na Intelov odgovor njihove 10. generacije procesorjev.

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.