Možnost, da bo vašega otroka pojedla izmišljena pošast, ki se že leta skriva v omari, je precej majhna v primerjavi z možnostjo, da ste žrtev kibernetskega napada. Raziskave današnjega časa kažejo, da je približno 80 % otrok doživelo nekakšno obliko kibernetskega kriminala – kot na primer spletno ustrahovanje. Možnost, da vidite zmaja, ki je govedo in požiga vasi je prav tako zelo majhna, razen če gledate Igro prestolov. Pa vseeno, izgube, ki so posledica kibernetskih kriminalov, so svetovno ocenjene na okoli 2 trilijona dolarjev vsako leto. Število takih kriminalov pa se še zdaleč ne upočasnjuje, saj je dnevno odkritih več sto tisoč novih napadov.

Vprašanje je, ali se bojimo pravih nevarnosti? Verjetno ne, glede na to, da se za noč čarovnic nihče ne oblači v hekerje.

Kar nekaj stvari je še bolj zastrašujočih, vendar se nekateri ljudje tega ne zavedajo. Taka stvar je internet sam po sebi, okolje, ki prinaša ogromno prednosti, a ima kar nekaj slabosti in nevarnosti.

Od samega začetka je bil internet prostor, ki je ljudem omogočal, da so ostali anonimni in neizsledljivi. Takšni ljudje morda na internetu vstopajo v življenje vaših otrok, vi pa o tem verjetno nimate pojma, razen če zelo natančno kontrolirate otrokovo uporabo interneta. Žalostno, a je internet še zmeraj poln lahko dostopnih neprimernih in celo nevarnih vsebin, ki so pogosto uporabljene pri spletnih ustrahovalcih za privabljanje potencialnih žrtev.

Še ena neprijetna misel je, da vsi zasebni spomini, slike, zaupni podatki postanejo javni takoj, ko za trenutek »spustite stražo«. Preprost klik na zlonamerno spletno stran lahko na vašo napravo prinese viruse, ki ukradejo vse sorte informacij z vašega telefon ali računalnika, od slik do gesel. Vaše življenje je morda le klik stran od velikih sprememb.

Na srečo pa tehnologija pomaga pri spletnih ustrahovalcih – preprečuje spletnim »plenilcem«, da pridejo navzkriž z vašim otrokom in pomaga, da ostanejo varni. Protivirusna programska oprema vam pomaga v boju s fizičnim kriminalom – imeli boste možnost, da izsledite izgubljene ali ukradene naprave, izbrišete podatke z vašega telefona oz. naredi fotografijo tatu po treh neuspelih poizkusih pri poizkusu odklepanja izgubljene ali ukradene mobilne naprave.

Dejstvo je, da sofisticirana programska oprema pogosto zazna napade preden se vam te zgodijo. Zato pa vi in vaši bližnji ostajate varni in zaščiteni. Vse kar potrebujete je ustrezna protivirusna programska oprema, ki je nameščena na vse povezane naprave.