Ali moj otrok res potrebuje računalnik za 1.500 evrov?

Če bi hotel na hitro zaključiti debato, potem bi rekel: Ne, vaš otrok ne potrebuje računalnika za 1.500 EUR. In lahko bi šla na kavo in se pogovarjala o nogometu ali politiki.
Vsekakor pa je to zanimiva tematika, ki ji morava posvetiti nekaj več pozornosti. Kaj pa, če je za vašega otroka ravno pravšnji računalnik za 2.500 EUR? Ali pa tisti za 500 EUR?

Pa saj ima telefon!

Seveda, danes zna mladina praktično vse narediti s telefonom. Je pa vseeno nekaj področij, ki jih je s telefonom težko pokriti. Mnogo si jih postavlja tudi tole vprašanje: je procesor v računalnik hitrejši, kot tisti v telefonu?

Procesorji v zadnjih generacijah telefonov in tablic so že tako zmogljivi, da marsikdaj presegajo zmogljivosti običajnega pisarniškega računalnika. Apple celo trdi, da je njihova tablica iPad PRO hitrejša od več kot 90% prenosnikov in računalnikov, ki so bili prodani v letu 2018.

Skratka, vaš otrok ima po vsej verjetnosti vsak dan v rokah kar precej zmogljiv strojček. In seveda, se strinjam, z njim se da narediti marsikaj.

Računalnik za igre

Kjer telefonu zmanjka, je denimo uporabniška izkušnja pri igranju iger. Velik zaslon, po možnosti celo več velikih zaslonov, odzivna tipkovnica in miška in dobra grafična kartica, ki je namenjena prav igranju grafično zahtevnih iger – to so pritikline, ki jih telefon težko nadoknadi.

Računalnik za igre

Če ste otroku kdaj gledali čez rame, ko igra igre, lahko opazite, da grafična podobe teh iger napreduje iz leta v leto. Še malo, pa bo težko ločiti računalniško generirane like od tistih, ki so posneti z video kamerami. Vse to je zasluga neverjetnega razvoja grafičnih procesorjev v zadnjih letih.

Žal pa ljubitelji iger niso krivi za visoke cene grafičnih kartic. Močni grafični procesorji namreč niso primerni le za prikaz slike na monitorju, marveč tudi za rudarjenje kripto valut. Na višku kripto manije ob zaključku leta 2017 je na trgu vladalo pomanjkanje grafičnih kartic, kar je cene potisnilo v nebo.

Za običajno igranje iger doma otrok seveda ne potrebuje najzmogljivejše in najdražje grafične kartice. Ampak tudi zmerno dobra kartica je lahko najdražji del računalnika. Obstaja pa prav posebna kategorija igranja iger, kjer pa je samo najboljše dovolj dobro.

Govorim o profesionalnem igranju iger.

E-šport ni muha enodnevnica

Ste vedeli, da imajo e-športna tekmovanja gromozanske nagradne sklade? Ampak res gromozanske: v nagradnem skladu igre Defence Of The Ancients 2 (okrajšano Dota 2) prireditelj ponuja kar več kot 24,5 milijona dolarjev. Nekje sem prebral, da je po zaslugi te igre samo v zadnjih štirih letih več kot 40 igralcev postalo milijonarjev.

E-šport

Skratka, pri igrah, kjer ima igralec ambicije v e-športu, je pomembno le dvoje: hitri refleksi (ki s starostjo pešajo, zato so mlajši igralci praviloma boljši) ter zelo zmogljiva računalniška in periferna oprema, ki lahko te hitre reflekse podpira. Govorim o hitrem procesorju v računalniku, hitrem pomnilniku, hitri grafični kartici, ne prav slabem SSD disku, velikih kakovostnih monitorjih, ter o kakovostnih tipkovnicah in miškah, ki pa ne smejo biti brezžične.

Če torej vaš otrok kaže ambicije po tekmovanju v e-športih, potem bo 1.500 EUR morda celo premalo za primeren mlinček, ki ga bo uporabljal za reden trening. Je pa povsem možno, da se želje ne bodo ustavile tukaj, kajti obstajajo tudi gamerski stoli ter tudi oblačila, ki kažejo na to, kakšen model se skriva pod njimi.

Davek na kreativnost – draga oprema

Že če se ozreva samo po slovenskem delu Youtuba, lahko v nekaj minutah prideva do kanalov najstnikov, ki imajo po nekaj deset tisoč sledilcev, njihove stvaritve pa nikakor niso več na ravni amaterjev. Tudi sam se mnogokrat začudim, ko vidim te videe, ki navkljub najstniškim tematikam in izvedbi že kažejo komercialne ambicije in produkcijo na ravni profesionalnih izdelkov.

Še pred nekaj leti smo se čudili odlični sliki polne resolucije (Full HD, torej 1920 × 1080 pik). Ta je pomenila izjemen kakovosten preskok iz nižjih ločljivosti npr. 1280 × 720 ali še nižjih SD resolucij, ki smo jih poznali v časih starih katodnih monitorjev. Video svet pa je naredil preskok na 4K (3840 × 2160 pik) in celo 8k (7680 × 4320 pik). Ob tem, ko se pike na zaslonu množijo, se množi tudi procesorska moč, potrebna za učinkovito obdelavo teh podatkov. Za hitro in učinkovito montažo in obdelavo video posnetkov je torej potrebna zmogljiva grafična kartica.

Naj za ilustracijo povem primer, ki bo pojasnil, kako velika je lahko razlika. Pred kratkim so nas kontaktirali iz nekega arhitekturnega biroja za ponudbo. Njihovi računalniki so bili stari že 8 in več let. Rekli so, da so jim sicer odlično služili, so pa opazili, da je “renderiranje” (izrisovanje) vedno bolj zahtevnih arhitekturnih načrtov postalo že nevzdržno počasno. Računalnike so morali pustiti prižgane čez cel vikend, da so dobili rezultate v ponedeljek zjutraj. No, po menjavi računalnikov je bilo za izris projekta potrebnih le nekaj več kot eno uro, prej pa cel vikend. Razlika je očitna.

Do prav take razlike lahko pride tudi pri montaži video posnetkov. Zagotovo vsak izgubi veselje, če mora na končni rezultat čakati nekaj ur, v primerjavi z nekaj minutami pri zmogljivejših karticah.

Računalnik za domače naloge?

education concept – student with computer studying at school

Ko gre za pripravo domačih in seminarskih nalog, je gotovo eno: običajen računalnik srednjega razreda je optimalen. Zakaj ne nižji razred? Domnevam, da bo otrok včasih le želel pognati kakšno igro ali pa zmontirati kakšen video. Najcenejši računalniki so dovolj dobri za brskanje po internetu in za tipkanje seminarskih nalog, ko pa ga obremenimo s čim bolj zahtevnim, bo postal počasen ali pa bo programska oprema kar odkrito povedala, da računalnik ni primeren za poganjanje. Seveda pa na koncu največkrat zmagajo sredstva, ki jih lahko v nakup vložimo.

Premalo špage?

V Anni se zavedamo, da je včasih željam otrok težko priti naproti. Zato nas kontaktirajte in skupaj bomo poskušali najti najprimernejši način financiranja. Lahko vam uredimo kredit ali pa obročno odplačevanje. Za vsakega se najde rešitev. Naša spletna trgovina je vedno dobro založena, kar lahko preverite na našem spletnem naslovu www.anni.si.


10 Komentarjev na “Ali moj otrok res potrebuje računalnik za 1.500 evrov?

 • vinko kusar

  Spoštovani,
  malo zavajajoč članek. Kar povprečen otrok dela na računalniku, je računalnik v rangu 500€ več kot dovolj. V šolstvu velja pravilo, da načeloma uporabljamo brezplačno odprto kodno programsko opremo in office, ki ga otroci dobe brezplačno v šoli s prijavo v EDUROAM. Če pogledate razpise ministrstva, kakšne računalnike dostavlja na šole, potem vidite, da je tudi z nizko proračunskimi računalniki možno narediti marsikaj.
  Vam gre seveda le za posel. Zakaj že potrebujete mobitel za 1k€? zato, da ste kul. Tipična potrošniška misel za ovce. Isto velja za računalnike.

  Odgovori
  • Sašo J.

   Spoštovani,
   najprej hvala za vaše mnenje. Seveda je z računalnikom v rangu 500 eur možno narediti marsikaj in načeloma zadosti potrebam povprečnega otroka, za zahtevnejša opravila pa tak računalnik žal ne zadostuje in o tem govori članek.
   Nikakor nimamo namena zavajati, želimo le, da bo nakup računalniške opreme optimalen.
   Sašo J., Anni d.o.o.

   Odgovori
   • jojoj

    Od kdaj se pa trgovci ukvarjajo z optimalnostjo kupca?
    Z optimalnostjo za zaslužek pa VEDNO!
    Jože Lango

    Odgovori
    • Sašo J.

     Lepo vabljeni k nam na obisk, da se prepričate sami.
     Sašo J., Anni d.o.o.

     Odgovori
    • Marko

     Informativno bi Vam, g. Jože, prišepnil, da s strani trgovca je “marža” pri nizkocenovnih komponentah veliko boljša kot pa pri tistih, za katere se plača lahko tudi nekaj tisočakov (npr. grafična rtx2080ti lahko stane tudi 1600€). Seveda potem s strani laikov sledi ogovarjanje v smislu, le kaj ti bo takšen računalnik. Sam osebno sem še vedno zagret igričar in če želim igrati moderne AAA naslove (pomen tega “poguglajte”) z vsaj solidnim številom sličic na sekundo moram biti v koraku s časom tako s procesorjem, kateri tudi lahko nanese 500€ in še kakega čez, kot tudi z grafično kartico, kot se omenil prej. Tako da v tem primeru je oseba, katera je spisala ta članek zadela, po domače rečeno, žebljico na glavico. Glede same neinformiranosti o tekočih tehnologijah pa sami sebi pripišite krivdo.

     Marko Babić

     Odgovori
 • BP

  Čits lepo napisan člank. Z nižjim razredom 400-500€ se čist normalno use nardit. Ko bi pa zalafu kšn bl specifičn program ki bi ga nucu bi pa sam še čaku, da hrčk odmele svojo. In je tud fajn da je nakup zoptimizeran za kaj se nuca. Itak pa so dej normalni računalniki v rangu 1K€ da sploh kej uredu kupš.
  Trgovcom se pa seveda gre za zaslužk ampak da prodajo računalnik morjo pa tud dobr znt svetvt da nakoncu stranka zaključi nakup pri njih, ker 90% strank sploh ne ve kako se pržge PC ne še le sestav pa so to lego kocke.

  Odgovori
 • GREGA

  Z ČLANKOM SE STRINJAM, SAJ ODVISNO V KAKI ŠOLI SI. ZA SEMINARSKE JE OK, KO PA PRIDEMO DO PROGRAMIRANJA, GRAFIČNEGA RISANJA MONTAŽE VIDEOV, SE PA STVARI ZAKLUČIJO. IZ LASTNIH ISKUŠENJ NE KOPUJEM PLASTIKE ZA 500 , POSEBNO NE KER RAČUNALNIKA NE KOPUJEM NA 2 LETI, TEHNOLOGIJA PA SE RAZVIJA. TEŽAVE NASTANEJO TUDI PRI VZDRŽEVANJU, NADGRADNI ITD. JAS SEM PRENOSNIK KUPIL TA 1200 E IN GA IMAM 6 LET, VSESTRANSKI, UPORABEN, IN LAHKO GA JE VZDRŽEVAT, KAJ SE TIČE DOSTOPA DO MATIČNE PLOŠČE IN PRAHA DA NE GOVORIM.

  Odgovori
 • Nukez

  S člankom se popolnoma strinjam.Načeloma nikoli ne komentiram sam tokrat pa enostavno morem. Absolutno ni zavajojoč, kvečjemu čista resnica. Računalnik za 500€ je dost močan za vsa ta ”pisarniška” dela. Kar se pa tiče teh računalnikov v šolah pa vsi vemo, da so ”from stone age” proti domačim.(Za vse programe,ki jih uporabljajo v različnih šolah so uporabljeni računalniki kateri dosežejo minimum specs logično,da šolstvo ”špara”) Tudi kateri otrok pa nebo igral igric? Mali odstotek ne bo. Še veliko punc ”nažiga” po igricah. Tudi menjamo jih ne vsake 2 leti. Torej računalnik za 500€ za povprečnega otroka ni dovolj dober še daleč ne.(še posebej sedaj ko prihaja na trg ray tracing bo vsak otrok,ki igra igrice hotel to imet. Že nakup takšne gpu preseže 500€) Od kdaj se trgovci ukvarjajo z optimalnostjo kupca? Velika večina res ne, kajti se gre samo za zaslužek(Še posebej bigbang, ko blage veze nimajo kaj prodajajo, ti berejo dol s papirja kot, da sam ne znaš, ko ga vprašaš za podnožje ali kaj bolj kompleksnega ”sam mal da pogledam”) . Samo po mojih izkušnjah so v tej prodajalni izjemno profesionalni in dejansko pomagajo za večje zadovoljstvo kupca! V primerjavi z drugimi trgovinami so njihovi računalniki daleč najbolj ugodni in dobro sestavljeni.Čista logika Zadovoljna stranka=več prodaje. Se pa strinjam s komentarjem nad mojim. Ko se pride do grafične obdelave/video/animacije se pa stvari absolutno zaklučijo.(za rendering se itak poseže po quadro seriji katere so vse drugo kot poceni) Že moj 4 leta star prenosnik i7 3.5ghz/12gb ram/gtx850m 4gb občasno peša. Kot se je že omenilo. Dan danes ”normalen” računalnik stane cirka 1k€ . Že sam sem imel namen tukaj naročiti desktop za cca 1800€, dokler mi ni poslovni partner sporočil, da dobim nov računalnik iz tujine. Bodo pa moji kolegi definitivno vse naročili tukaj. So še sami potrdili, da se tukaj najbolj splača. In preden kakšna pametna glava reče, da sem zelen. Sestavljal sem že računalnike iz časov kjer je ”kraljeval”gpu voodoo 2 itd 😀
  Sedaj pa vam vsem želim prelep sončen dan kolikor jih še imamo.

  Odgovori
 • Peter

  Dobro napisan clanek. Nukez se pa s tabo nebi strinjal kar se tiče cene. Niso med najbolj ugodnimi se zdalec ne. Tudi osebno me moti plačilo provizije ce plačas s paypalom, ali obročno palčilo z diners kartico. Tega v večini druge slovenske strani nimajo.

  Odgovori
 • Marko

  Se precej ukvarjam z računalniki. Zaigram tudi kakšno novejšo igro. Brez težave na računalniku, ki sem ga pred dvema letoma rabljenega kupil za 400 € od gamerskega navdušenca, ki mora imeti vso grafiko na ultra z ne vem koliko FPS-i. Otroci ne potrebujejo računalnika za 1600 €. Če se izkaže da ga, pa ga morajo znati sami sestaviti in zagovarjati zakaj posamezno komponento potrebujejo.

  Odgovori

Komentiraj

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.