Če bi hotel na hitro zaključiti debato, potem bi rekel: Ne, vaš otrok ne potrebuje računalnika za 1.500 EUR. In lahko bi šla na kavo in se pogovarjala o nogometu ali politiki.
Vsekakor pa je to zanimiva tematika, ki ji morava posvetiti nekaj več pozornosti. Kaj pa, če je za vašega otroka ravno pravšnji računalnik za 2.500 EUR? Ali pa tisti za 500 EUR?

Pa saj ima telefon!

Seveda, danes zna mladina praktično vse narediti s telefonom. Je pa vseeno nekaj področij, ki jih je s telefonom težko pokriti. Mnogo si jih postavlja tudi tole vprašanje: je procesor v računalnik hitrejši, kot tisti v telefonu?

Procesorji v zadnjih generacijah telefonov in tablic so že tako zmogljivi, da marsikdaj presegajo zmogljivosti običajnega pisarniškega računalnika. Apple celo trdi, da je njihova tablica iPad PRO hitrejša od več kot 90% prenosnikov in računalnikov, ki so bili prodani v letu 2018.

Skratka, vaš otrok ima po vsej verjetnosti vsak dan v rokah kar precej zmogljiv strojček. In seveda, se strinjam, z njim se da narediti marsikaj.

Računalnik za igre

Kjer telefonu zmanjka, je denimo uporabniška izkušnja pri igranju iger. Velik zaslon, po možnosti celo več velikih zaslonov, odzivna tipkovnica in miška in dobra grafična kartica, ki je namenjena prav igranju grafično zahtevnih iger – to so pritikline, ki jih telefon težko nadoknadi.

Računalnik za igre

Če ste otroku kdaj gledali čez rame, ko igra igre, lahko opazite, da grafična podobe teh iger napreduje iz leta v leto. Še malo, pa bo težko ločiti računalniško generirane like od tistih, ki so posneti z video kamerami. Vse to je zasluga neverjetnega razvoja grafičnih procesorjev v zadnjih letih.

Žal pa ljubitelji iger niso krivi za visoke cene grafičnih kartic. Močni grafični procesorji namreč niso primerni le za prikaz slike na monitorju, marveč tudi za rudarjenje kripto valut. Na višku kripto manije ob zaključku leta 2017 je na trgu vladalo pomanjkanje grafičnih kartic, kar je cene potisnilo v nebo.

Za običajno igranje iger doma otrok seveda ne potrebuje najzmogljivejše in najdražje grafične kartice. Ampak tudi zmerno dobra kartica je lahko najdražji del računalnika. Obstaja pa prav posebna kategorija igranja iger, kjer pa je samo najboljše dovolj dobro.

Govorim o profesionalnem igranju iger.

E-šport ni muha enodnevnica

Ste vedeli, da imajo e-športna tekmovanja gromozanske nagradne sklade? Ampak res gromozanske: v nagradnem skladu igre Defence Of The Ancients 2 (okrajšano Dota 2) prireditelj ponuja kar več kot 24,5 milijona dolarjev. Nekje sem prebral, da je po zaslugi te igre samo v zadnjih štirih letih več kot 40 igralcev postalo milijonarjev.

E-šport

Skratka, pri igrah, kjer ima igralec ambicije v e-športu, je pomembno le dvoje: hitri refleksi (ki s starostjo pešajo, zato so mlajši igralci praviloma boljši) ter zelo zmogljiva računalniška in periferna oprema, ki lahko te hitre reflekse podpira. Govorim o hitrem procesorju v računalniku, hitrem pomnilniku, hitri grafični kartici, ne prav slabem SSD disku, velikih kakovostnih monitorjih, ter o kakovostnih tipkovnicah in miškah, ki pa ne smejo biti brezžične.

Če torej vaš otrok kaže ambicije po tekmovanju v e-športih, potem bo 1.500 EUR morda celo premalo za primeren mlinček, ki ga bo uporabljal za reden trening. Je pa povsem možno, da se želje ne bodo ustavile tukaj, kajti obstajajo tudi gamerski stoli ter tudi oblačila, ki kažejo na to, kakšen model se skriva pod njimi.

Davek na kreativnost – draga oprema

Že če se ozreva samo po slovenskem delu Youtuba, lahko v nekaj minutah prideva do kanalov najstnikov, ki imajo po nekaj deset tisoč sledilcev, njihove stvaritve pa nikakor niso več na ravni amaterjev. Tudi sam se mnogokrat začudim, ko vidim te videe, ki navkljub najstniškim tematikam in izvedbi že kažejo komercialne ambicije in produkcijo na ravni profesionalnih izdelkov.

Še pred nekaj leti smo se čudili odlični sliki polne resolucije (Full HD, torej 1920 × 1080 pik). Ta je pomenila izjemen kakovosten preskok iz nižjih ločljivosti npr. 1280 × 720 ali še nižjih SD resolucij, ki smo jih poznali v časih starih katodnih monitorjev. Video svet pa je naredil preskok na 4K (3840 × 2160 pik) in celo 8k (7680 × 4320 pik). Ob tem, ko se pike na zaslonu množijo, se množi tudi procesorska moč, potrebna za učinkovito obdelavo teh podatkov. Za hitro in učinkovito montažo in obdelavo video posnetkov je torej potrebna zmogljiva grafična kartica.

Naj za ilustracijo povem primer, ki bo pojasnil, kako velika je lahko razlika. Pred kratkim so nas kontaktirali iz nekega arhitekturnega biroja za ponudbo. Njihovi računalniki so bili stari že 8 in več let. Rekli so, da so jim sicer odlično služili, so pa opazili, da je “renderiranje” (izrisovanje) vedno bolj zahtevnih arhitekturnih načrtov postalo že nevzdržno počasno. Računalnike so morali pustiti prižgane čez cel vikend, da so dobili rezultate v ponedeljek zjutraj. No, po menjavi računalnikov je bilo za izris projekta potrebnih le nekaj več kot eno uro, prej pa cel vikend. Razlika je očitna.

Do prav take razlike lahko pride tudi pri montaži video posnetkov. Zagotovo vsak izgubi veselje, če mora na končni rezultat čakati nekaj ur, v primerjavi z nekaj minutami pri zmogljivejših karticah.

Računalnik za domače naloge?

education concept – student with computer studying at school

Ko gre za pripravo domačih in seminarskih nalog, je gotovo eno: običajen računalnik srednjega razreda je optimalen. Zakaj ne nižji razred? Domnevam, da bo otrok včasih le želel pognati kakšno igro ali pa zmontirati kakšen video. Najcenejši računalniki so dovolj dobri za brskanje po internetu in za tipkanje seminarskih nalog, ko pa ga obremenimo s čim bolj zahtevnim, bo postal počasen ali pa bo programska oprema kar odkrito povedala, da računalnik ni primeren za poganjanje. Seveda pa na koncu največkrat zmagajo sredstva, ki jih lahko v nakup vložimo.

Premalo špage?

V Anni se zavedamo, da je včasih željam otrok težko priti naproti. Zato nas kontaktirajte in skupaj bomo poskušali najti najprimernejši način financiranja. Lahko vam uredimo kredit ali pa obročno odplačevanje. Za vsakega se najde rešitev. Naša spletna trgovina je vedno dobro založena, kar lahko preverite na našem spletnem naslovu www.anni.si.