Nekaj naših nasvetov, kako se ubraniti strah vzbujajočih in vse pogostejših izsiljevalskih virusov, ki ugrabijo vaš ali vse računalnike v vašem podjetju, ste že prebrali. Njihova glavna prednost je v tem, da so sposobni računalnik blokirati in zakriptirati vse podatke na njem. Edini, ki lahko te datoteke dešifrira, je spletni zločinec, ki jih je ustvaril. To je tudi razlog, zakaj toliko žrtev za povrnitev podatkov plača zahtevano odkupnino.

Pri tako dovršenih napadih je edini način, kako se ubraniti tovrstnega spletnega kriminala, vnaprejšnja previdnost. Vsi napotki, ki ste jih slišali do sedaj, vam lahko v boju pomagajo, ne gre pa zgrešiti še enega koristnega nasveta, ki je lahko za vas ključnega pomena: varnostne kopije. Te so vaš najboljši zaveznik pri preprečevanju in uporu proti spletnim ugrabitvam.

V drugem delu tega priročnika bomo pojasnili, kaj je pri izsiljevalskih napadih bistvenega pomena in kako se lahko z njimi spopadete.

Najprej je potrebno poudariti, da izsiljevalski virusi ne blokirajo kar vsega po vrsti. Če so bile vaše naprave okužene, je najprej potrebno preveriti, ali so podatki sploh v resnici bili zakriptirani. Obstaja nemalo prevarantov, ki se okoriščajo z uspehi dobro pripravljene spletne mafije. Pogosto izvajajo drugorazredne napade, ki zgolj simulirajo obnašanje njihovih uspešnih kolegov, medtem ko napad v resnici sploh ne ugrabi datotek. Na podlagi slovesa izurjenih spletnih kriminalcev, ti nepridipravi žanjejo uspehe na tuj račun. Če ne veste, kako razlikovati med resnično in simulirano grožnjo, se obvezno, še preden komu podarite svoj denar, posvetujte s strokovnjakom.

Druga pomembna stvar, o kateri je vredno razmisliti: Ali imate izdelano varnostno kopijo? Ko ste enkrat preverili in legitimirali izsiljevalski napad, je prva stvar, ki jo morate vprašati strokovnjaka, ali ima vaše podjetje izdelane varnostne kopije vsega, kar je za vas pomembno. To je edina učinkovita obramba, kajti s pomočjo varnostnih kopij lahko sami popolnoma eliminirate okužen sistem, naložite varnostno kopijo podatkov in spet je vse v najlepšem redu.

Uporabite zanesljiva orodja. Pri ustvarjanju varnostne kopije niso vsi programi enako učinkoviti. Na žalost so primeri v mnogih podjetjih pokazali, da programska oprema, ki so jo uporabili za ustvarjanje varnostne kopije, ni mogla natančno povrniti vseh podrobnosti stanja, kakršno je bilo pred napadom. Za zaščito svojih datotek vedno določite dobro ekipo in dobre varnostne rešitve, ki ponujajo zanesljiva orodja za izdelavo varnostnih kopij.

Iz varnostih razlogov je bolje, da vaše varnostne kopije shranjujete na mestu brez povezave z omrežjem. V kolikor želite preprečiti uspeh izsiljevalskim virusom, je prav tako dobro, da svojih varnostnih kopij ne shranjujete na diskih, ki so v skupni rabi. Bolj kot so kopije izolirane od vašega omrežja, ki se lahko okuži, večja je verjetnost, da preživite napad in si povrnete pomembe podatke.

Naredite več različnih izvodov varnostne kopije. Tudi če ste pri vseh postopkih bili karseda previdni, vedno obstaja možnost, da se disk z varnostnimi kopijami za trenutek poveže v omrežje, pri čemer je lahko izpostavljen nevarnosti. Povezan v omrežje postane dovzeten za napade spletnih kriminalcev in že tistih nekaj minut je lahko usodnih. Da bi preprečili okužbo je priporočljivo, da kreirate varnostne kopije v različnih časovnih obdobjih: v realnem času (če vam viri to dopuščajo), dnevno, tedensko in mesečno. Varnostne kopije morajo biti ločene in vsaj ena od njih mora biti shranjena na mestu brez povezave z omrežjem.