Na trgu se iz dneva v dan pojavljajo zanimive novosti, ki le potrjujejo dejstvo, da se nahajamo v obdobju največjega tehnološkega napredka. Veliko mero temu lahko pripisujemo prav računalništvu, ki kljub gromozanskemu vzponu v zadnjih letih še vedno raste.

Če smo si še pred nekaj desetletji ogledovali računalnike v velikosti ene same mize, pa smo z leti pridobivali vse manjše in manjše napravice. Računalnik je sedaj praktično eno samo tiskano vezje s priključki, ki omogočajo njegovo delovanje in tako so pri Dellu stopili korak naprej in razvili svoj mini namizni računalnik OptiPlex 7070 Ultra.

Gre za enega izmed najmanjših namiznih računalnikov, ki pa je edinstven zaradi svoje uporabnosti. OptiPlex 7070 Ultra je vgrajen v samo stojalo monitorja, kar pomeni, da ne potrebujete dodatnega prostora za vašo “škatlo”, ki bi jo sicer postavili pod ali na mizo.

Specifikacije in uporaba

Zaradi svoje majhnosti je zato najbolj fleksibilen namizni računalnik, ki ima vgrajene prav vse komponente kot jih ima “navaden” namizni računalnik. V OptiPlex 7070 Ultra bomo tako našli Intel procesor 8. generacije z integrirano grafično gartico Intel UHD 620, 2.5-palčni trdi disk, SSD disk in M.2 disk, vgrajeno brezžično mrežno kartico in vrsto priključkov kot so LAN (RJ-45), USB 3.1, USB tipa A in tipa C, avdio in druge.

Prav USB tipa C je eden izmed glavnih razlogov, da lahko naprava deluje tako kot mora in je hkrati popolnoma kompatibilna s samimi zasloni. USB tipa C je namreč nov standard, ki se je uveljavil v zadnjih letih in omogoča priklop računalnika z monitorjem z enim samim kablom. Tako omogoča napajanje, prenašanje podatkov in deljenje slike brez uporabe različnih kablov.

OptiPlex 7070 Ultra lahko torej uporabljamo s praktično kateremkoli Dell Professional, UltraSharp in monitorji serije E, vendar ob tem potrebujemo posebno OptiPlex 7070 Ultra stojalo kamor seveda vgradimo naš mini računalnik. Ko imamo stojalo z VESA nosilcem pripravljeno, lahko nanj enostavno pritrdimo enega izmed VESA kompatibilnih zaslonov in napravo enostavno priklopimo.

Gre za nov korak “Vse v enem” (ang. All in one) računalnikov, ki se pojavljajo na trgu in z leti napredujejo v svojem razvoju. Več o samem miniaturnem računalniku pa si lahko preberete na povezavi in si ogledate spodnji predstavitveni posnetek.

https://www.youtube.com/watch?v=S4pjymJ3aVg