Kibernetski napadi so v zadnjem času skoraj nepogrešljivi v poslovnem svetu. Strošek takih napadov ves čas raste, ocenjeno je, da bodo do 2021 dosegli znesek 6 bilijonov $. Napadi na velika podjetja se pojavljajo na naslovnicah in v medijih, saj imajo velik vpliv. Kljub temu pa to ne pomeni, da manjša podjetja niso deležna napadov, čeprav te stvari ne pridejo do medijev.

MALA IN SREDNJA PODJETJA V ŠPANIJI – GLAVNE ŽRTVE

Glede na Googlovo poročilo iz lanskega leta so glavne žrtve kibernetskih napadov v Španiji ravno ta podjetja. V letu 2018, kot je navedeno v poročilu, so bila taka podjetja deležna 102.414 kibernetskih napadov. Eden izmed glavnih razlogov je, da ta podjetja mislijo, da niso zanimiva za kibernetske napadalce, zato jih je več kot tri milijone slabo zavarovanih in zaščitenih.

Ko govorimo o posledicah teh napadov, je tako nizka zaščitenost skoraj nerazumna. Povprečni stroški malega ali srednjega podjetja po kibernetskem napadu so 35.000 €.

PROBLEM KIBERNETSKE VARNOSTI V MALIH IN SREDNJIH PODJETJIH

Podjetja, ki verjamejo, da niso zanimiva napadalcem, imajo običajno tudi druge navade, ki ogrožajo njihovo IT varnost. Samo 36% opazovanih podjetij uporablja zaščitne protokole, kot na primer dvostopenjska avtentikacija (potrditev pristnosti), samo 14% pa jih redno posodablja svoja gesla. 21% podjetij redno izvaja varnostno kopiranje. Slednje je glavno za reševanje podatkov po izsiljevalskih napadih.

NUJNI UKREPI

Ozaveščenost

V poslovnem svetu je ozaveščenost s kibernetsko varnostjo glavni problem. Odziv zaposlenih je prva obramba proti napadom. Da napadi ne povzročijo resne škode podjetju, morajo zaposleni slediti ključnim napotkom:

  • Nikoli ne odpirajte prilog od neznanih pošiljateljev. 92 % zlonamernih programov je posredovanih preko e-sporočil.
  • Ne uporabljajte neznanega USB ključka. Vsebuje lahko zlonamerne programe, ki lahko povzročijo težave podjetju.
  • Naj vam posodabljanje gesel postane navada. Le tako geslo ne bo postalo varnostni problem, tudi če pride kršitve varnosti podatkov.
  • Posodabljajte sistem. Posodobitve sistemov in aplikacij je pomembna ovira pri kršitvah varnosti.

Kibernetska varnost

Na podlagi mnogih raziskav lahko zaključimo, da je kibernetska varnost bistvenega pomena v vseh organizacijah, ne glede na to, ali je majhno, srednje ali veliko podjetje. Pomembno je, da okrepimo zaščito in varnost podjetja, da zaustavimo napade preden ohromijo poslovne naše aktivnosti.

Uporaba pravih orodij za podjetja je nujno za ohranjanje varnosti računalnikov. Obrambna metoda, ki lahko onemogoči zlonamerne programe še pred napadom, je nepogrešljiva. Rešitve, kot je Panda Adaptive Defence, ki natančno klasificira vse procese in aplikacije in dovoli izvajanje le tistim procesom, ki so legitimni. Tako bo vaš sistem zaščiten pred napadi, ki izvirajo znotraj in zunaj podjetja.