Vsi vemo kako popularen je Google v današnjem svetu. Če bi na ulici ustavili naključne ljudi ter jih povprašali po njihovi prvi asociaciji z besedo internet, bi nedvomno velika večina odgovorila kar z “Google”.

Google je bil prvič predstavljen leta 1997, ko sta idejo zasnovala Larry Page in Sergej Brin, ki takrat nista pričakovala takšnega razpleta tega iskalnika. Google se je skozi leta razvijal in posodabljal, a je namen skozi vsa leta ostal enak, imeti zanesljiv spletni iskalnik.

Na Googlu lahko praktično najdemo vse. Od slik, videoposnetkov, foto galerij, spletnih strani in podobno. Ampak ste mislili, da že veste vse o Googlu? Kje pa, tukaj je nekaj zanimivih trikov, za katere po vsej verjetnosti še niste vedeli.

Klik na srečo

Google je v letu 2012 v svoj iskalnik dodal tako imenovani “Klik na srečo” oz. ang. “I’m feeling lucky”. Ob pritisku nanj nas Google odpelje na njihovo posebno stran, ki prikazuje datume posebnih dogodkov kot so npr. rojstni dnevi slavnih, raznorazni prazniki ipd.

Zasuk ekrana

Ja, to je tisti izmed prvih trikov, ki so ga vključili pri Googlu in nam omogoča zasuk ekrana. Izvedemo ga s preprostim vpisom besednih zvez “Do a barrel roll” ter pritisnemo tipko išči. Naš ekran se bo sunkovito zavrtel in nam šele potem pokazal rezultat tega iskalnega niza.

Rezultat iskanja slik za do a barrel roll gif google

Gravitacija

Naslednji trik je povezan z gravitacijo in je prav tako eden izmed tistih, pri katerem se naš iskalnik spremeni v nekaj čisto drugega. Za izvedbo trika moramo v svoj iskalnik vpisati “Google gravity” ter pritisniti gumb “Klik na srečo”. Vsi gumbi v iskalniku bodo izgubili težnost in pristali na dnu zaslona. S preprostimi kliki lahko nato gumbe in vrstice mečemo po ekranu, ki bodo leteli kot da so v vesolju.

Rezultat iskanja slik za google gravity gif

Igra Breakout

Za vse nadobudne igralce arkadnih iger je Google v svoj iskalnik vgradil tudi zelo znano igro Breakout. Vsi smo jo v življenju igrali že vsaj enkrat in ob igranju se počutimo zelo nostalgične. Igro je sicer v sedemdesetih letih razvilo podjetje Atari, cilj igre pa je da z eno samo žogico razbijemo vse kocke. Kako do igre? Preprosto v iskalnik vpišite “Breakout” ali “Play Breakout” in že se lahko vrnete v svoje otroštvo.

Rezultat iskanja slik za play breakout gif

Google nazaj?

Iskalnik lahko uporabljate tudi če besede obrnete v obratni vrstni red. Ste se kdaj spraševali kako se kakšne besede preberejo od zadaj? No, Google se prebere Elgoog, kar tudi sproži to funkcionalnost ter vaše besede v Googlu obrne nazaj.

Rezultat iskanja slik za elgoog gif

Kača in Pacman

V Googlu je možno igrati še dve legendarni igri in sicer kačo oz. “Snake” ter Pacmana. Pri igri kača najprej začnemo kot majhna kača, ki mora pojesti vso hrano, ob tem pa se ne smete zaleteti v zid. Igro otežuje sprotno naraščanje hitrosti kače ter rast same kače, kar pripelje do hitrega konca igre.

Tudi Pacman deluje podobno, le da te pri tem lovijo zlobni duhci, ki te želijo pojesti preden zaključiš sobo.

Kačo aktiviramo z vpisom “Google snake” ter pritiskom na Klik na srečo, igro Pacman pa lahko igramo če preprosto v iskalnik vpišemo Pacman.

Rezultat iskanja slik za pacman gif google

Nimam internetne povezave, kaj pa sedaj?

Google je našel rešitev tudi za tiste, ki nimajo internetne povezave ali pa so jo nepričakovano izgubili. Ob čakanju na internet nam seveda lahko postane dolgčas, zato si lahko prav tega krajšamo z igranjem posebne igre.

Vam je slika z majhnim dinozavrom, ki se pojavi z napisom “nimate internetne povezave” znana? No ta dinozaver na sliki ni kar tako. S pritiskom na preslednico oz. “space” tipko, se nam požene zanimiva igra, v kateri z omenjenim dinozavrom preskakujemo ovire.

Rezultat iskanja slik za google dinosaur game gif

To je bilo nekaj zanimivih Google trikov, za katere po vsej verjetnosti še niste vedeli in jih boste z veseljem pokazali vašim prijateljem in znancem. Seveda obstajajo še razni drugi, a smo se potrudili izbrati šest najboljših. Z nami pa lahko delite še vaše trike, ki jih morda poznate.