Zakaj backup ni dovolj? No, zato, …

Prepričan sem, da se zavedate, da so danes podatki, ki jih producirate in obdelujete pravzaprav največ vreden kapital vašega podjetja. Če uporabim Trubarjeve besede: “Stati inu obstati” bi morala biti vaša mantra. In varnostno kopiranje (bekap po domače) je danes eden izmed najbolj pomembnih stebrov v firmi, na katerem stoji ali pa pade vse vaše podjetniško naprezanje. Osredotočiva se najprej na to, kaj sploh je varnostno kopiranje.

 

3 kopije, 2 medija, vsaj 1 kopija zunaj ali drugače: 3-2-1

Tale naslov naj čim dlje časa ostane v glavi. Za to, da je backup kar najbolj optimalno zastavljen, potrebujete:

  • vsaj 3 kopije pomembnih podatkov,
  • na vsaj 2 različnih medijih in
  • vsaj 1 kopija mora biti zunaj podjetja.

Po priporočilih je idealno, če je ta zunanja kopija na drugi tektonski plošči. Slovenski strokovnjaki v firmah, ki imajo lastne podatkovne centre pravijo, da je temu slednjemu zadoščeno že, če imate en podatkovni center v Ljubljani, drugega pa v Mariboru.

Ostali so brez klobas in vse zgodovine

Okej, imate rezervne kopije in to narejene po “best practice” principu 3-2-1. Je to dovolj? Ne, če ste ostali pri tem, potem nimate “za burek”, kot bi rekli naši nekdanji južni bratje. Ta burek je lahko zelo dobesedno mišljen, ali pa za klobaso, kot bom pokazal v nadaljevanju. Zakaj vlačim klobase v backup temo?

Da se oba malo zdrzneva, vam opišem en primer katastrofalnega dogodka, ob katerem mi še vedno gredo kocine pokonci. In to iz dveh razlogov. Prvič: ker povsem razumem firmo, ki je ostala praktično brez upanja. In drugič: ker smo jim uspeli rešiti firmo pred propadom.

To, da imamo dežurno službo itak veste in da nas pogodbene stranke lahko pokličejo prav tisti trenutek, ko nekaj res zaškripa, je tudi jasno. Ena od teh “panik” je, pri takrat še potencialni stranki, nastala, ko so ob šestih zjutraj v službo pričeli prihajati prvi mesarji. Dejstvo, da se niso mogli “štempljati”, še ni bil razlog za preplah. Prava panika pa je nastala, ko niso mogli izdelovati klobas. Njihovi živilski tehnologi niso več videli receptur. Eden izmed režijskih delavcev, ki se malce bolj spozna na informacijsko tehnologijo, je s hitrim razmislekom in nekaj enostavne diagnostike, prišel do edinega logičnega zaključka: “Nič ne dela. Crknil je server! O, šit!”.

 

Čeprav velja, da informatiki zelo neradi slišimo besedno zvezo “nič ne dela”, je postavil čisto pravo diagnozo.

“Okej, koga naj kličemo?” Nekdo je pomislil na Anni.

“Ali imate backup?” je bilo naše prvo vprašanje.

“Seveda. Firma, ki je v preteklosti skrbela za nas, nam je vse uredila.” Naši stručkoti so že takoj postali sumničavi.

 

Kakšno je bilo stanje na terenu?

Strežniška omara postavljena nekje na hodniku pod stopniščem, vodovodne in toplovodne cevi sumljivo blizu omare, omara polna prahu. Že samo to troje je lahko odlično izhodišče za nov blog zapis.

Kaj pa backup, na katerega so prisegali? Seveda, v še bolj zaprašenem kotu strežniške omare je stala DAT enota. Vanjo gredo, če verjamete ali ne, kasete z magnetnim trakom. No, s tem ne še nič narobe – podatkovni mediji z magnetnim trakom se še vedno uporabljajo v podjetjih, čeprav so vedno bolj redki.

Že obilica prahu v omari je bila slab znak. Že kmalu so videli, da se tudi DAT enoti pozna, da kaseta ni bila zamenjana že kar nekaj časa. Vse reže so bile namreč polne prahu. Ko pa še SCSI kabel ni bil priključen na strežnik, je umrlo še tisto upanje, ki pregovorno umira zadnje. Na strežniku pa niso bili samo recepti za njihove prehrambne produkte, tam so umirali tudi vsi dopisi, elektronska pošta, pa računovodska aplikacija z vso več kot 20-letno zgodovino podjetja, skratka vse, kar sodobno podjetje shranjuje …

Moram povedati, da so naši sistemci res super fantje in so zelo iznajdljivi, a čudežev seveda ne znajo delati …

 

… ampak včasih smo vseeno skoraj na meji čudežev

“Strežnik za klobase” je, kakopak, takoj izpisal na zaslonu, da je prišlo do popolne odpovedi nekaj diskov. Rezervnih kopij torej ni bilo in tudi do podatkov na DAT kasetah se ni dalo. Kasneje se je izkazalo, da so se podatki zadnjič kopirali nanje pred štirimi leti in takrat (ali pa nekje vmes), je še kabel odpadel.

Pobrali smo diske iz strežnika in jih odnesli v naš laboratorij za reševanje podatkov (www.kotar.si).

Vse podatke smo dobili nazaj.

Zaključek te zgodbe? Dobili so nov strežnik, sodoben strežniški operacijski sistem in, kar je najpomembnejše, recept za klobase. Še danes so naša stranka.

 

Zakaj backup ni dovolj? Treba je tudi restavrirati …

Najlažje se je učiti iz napak drugih. Če ste s tem obvarovani neljubih dogodkov in znate zatem ravnati preventivno, še toliko boljše.

 

Kaj so se naučili “naši” mesarji?

  • Backup ni vreden počenega groša, če nad njim stalno nekdo ne bedi.
  • Prav tako ni vreden piškavega oreha, če podatkov iz teh rezervnih kopij ni moč restavrirati.
  • “Požarne vaje”, v katerih se preveri delovanje celotnega sistema backupa in restavriranja, so nujnost.
  • “Sreča je na strani pogumnih” ni vodilo, ki bi mu bilo treba slediti, ko gre za rezervno kopiranje podatkov.
  • Ureditev backupa je navadno precej cenejša, kot reševanje podatkov post festum.

 

Kaj lahko storimo za vaše podjetje?

Zaradi širokega spektra strank, ki jim pogodbeno vzdržujemo IT infrastrukturo, smo si nabrali zavidljivo količino izkušenj iz prve roke. Bili smo priča neštetim katastrofam, v zadnjem času predvsem takim s kripto virusi in posledično z ugrabitvijo podatkov.

Zaradi vsega tega se dobro zavedamo, da je le en pravi način, kako poskrbeti za vaše podatke: avtomatiziran, a nadzorovan sistem varnostnega kopiranja. Backup je torej osnova, na kateri vam potem lahko zgradimo še ostalo varnostno infrastrukturo, vključno s sodobnim požarnim zidom, preventivno varnostno analitiko, protivirusnimi zaščitami in kar je še te podobne tehnologije, ki vas rešuje takrat, ko je treba.

Pokličite nas ali nam pišite in dogovorili se bomo za sestanek. Strokovnjak iz naše ekipe se bo oglasil v vašem podjetju, pregledal obstoječi proces rezervnega kopiranja in predlagal morebitne spremembe.

Če že imate vpeljano backup rešitev, vam izpeljemo požarno vajo, v kateri preverimo vse od A do Ž, vključno z restavriranjem poljubnega podatka iz teh kopij.